hva-er-forbrukslan.jpg

re:member forbrukslån

175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er et kjent begrep, men det er overraskende mange som er usikre på hva det faktisk er. Lurer du på hva et forbrukslån er, eller sitter du med andre spørsmål? Her har vi samlet ofte stilte spørsmål og svar om forbrukslån.

Hva er forbrukslån?  

Normalt sett er det slik at når du tar opp et lån i en bank, må du stille sikkerhet for lånet. Det kan være eiendeler som bil, båt, hus eller leilighet, eller andre verdier. Dette vil da stå i pant, og banken har sikkerhet i verdiene dersom du av ulike årsaker ikke skal kunne betale ned på lånet. Det er nødvendig med pant i de aller fleste større lån.

Men slik er det ikke med forbrukslån. Definisjonen på et forbrukslån er et lån hvor banken eller kredittgiver ikke tar pant i eiendelene dine. Det vil si at et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Ettersom långiver tar en større risiko, er det som regel høyere lånerente på forbrukslån enn på andre lån.

Hva kan et forbrukslån brukes til?

Ikke nok med at forbrukslån er et lån uten sikkerhet, du kan også bruke det til akkurat det du selv måtte ønske. Det finnes mange grunner til at folk tar opp et forbrukslån. Kanskje oppstår det uforutsette utgifter eller et midlertidig kapitalbehov. Mange ønsker også å pusse opp huset eller trenger penger til andre større prosjekter som fort kan bli kostbare. En annen grunn til at folk søker om forbrukslån er for å oppfylle reisedrømmen – om det så er for å reise til en solrik strand eller jorden rundt.

Finn en reiseguide til din neste destinasjon og få gode reisetips her.

Hva er fordelene med et forbrukslån?

En av de beste fordelene med forbrukslån er friheten. Uforutsette utgifter, prosjekter eller store drømmer kan koste en del, og med et forbrukslån kan man få friheten til å betale for noe du kanskje ikke har hatt mulighet til ellers. Oppussing og ferier utgjør på hver sin måte en investering – boligen kan øke i verdi og ferien gir minner som varer livet ut.

En annen fordel med forbrukslån er den fleksible nedbetalingstiden. I mange land kreves det at du betaler tilbake i henhold til den originale nedbetalingsplanen, men i henhold til norsk lov så er det mulig å innfri lånet når låntaker, altså du, vil.

Hva kan ulempene med et forbrukslån være?

Det er helt klart en fordel at forbrukslån er tilgjengelig når man trenger det, men en ulempe for mange er at de glemmer at man ikke eier pengene som tilbys i lån. Det er nettopp det – et lån som må betales tilbake. Å ta opp masse lån man ikke klarer å betjene, skaper gjeld og økonomiske kniper. Man bør derfor lage en fornuftig nedbetalingsplan og ikke låne mer enn man har evne til å nedbetale.

Med tilgjengeligheten av forbrukslån følger det også en annen ulempe: Det kan være vanskelig å få oversikt over hvilket lån man skal velge. Det som er et bra lån for en annen, trenger nødvendigvis ikke være like bra for deg. Derfor kan det lønne seg å sammenligne ulike forbrukslån.

Hvordan kan jeg sammenligne forbrukslån?

På nettet finnes det mange nettsider som tilbyr informasjon om hvilket forbrukslån som tilsynelatende er best. Men selv om nettsider oppgir et spesifikt forbrukslån som det beste, kan det være lurt å utføre en sammenligning på egenhånd for å finne lånet som passer deg.

Du minimerer sjansen for å velge et lån du ikke blir fornøyd med ved å gjøre hjemmeleksen og sett deg inn i de ulike lånene som tilbys. Start først med å finne ut av hva som er viktig for deg. Kanskje er det høy låneramme eller fleksibel nedbetaling. Dette er punkter du bør tenke over når du skal sammenligne forbrukslån:

  • Hvor mye penger kan du låne?

  • Hvor lang nedbetalingstid får du?

  • Hvilke gebyrer følger det med lånet?

Når du har kommet fram til det lånet som passer deg, kan du sende inn søknaden. Å søke om forbrukslån er helt uforpliktende, og det gir deg muligheten til å takke nei dersom tilbudet ikke møter dine krav.

Hvem kan søke om et forbrukslån?

Det har blitt gjort flere betydelige innstramminger hos de fleste långivere når det kommer til godkjenning av søknader på forbrukslån. Årsaken til dette er å sørge for at færre havner i betalingsproblemer. Minstekrav for å kunne søke om forbrukslån:

  • Alder – Det er et alderskrav på minst 18 år for å kunne søke om forbrukslån. Dette er etablert for å hindre at veldig unge skal ta opp unødvendig stor forbruksgjeld.

  • Inntekt – For å kunne låne penger foreligger det naturligvis et krav at du har en inntektskilde. Inntekt må du ha for å kunne betjene lånet. De ulike långiverne opererer med ulike krav seg i mellom, men det er vanlig at søker må ha en bruttoinntekt på minimum 200 000 kroner.

  • Betalingsanmerkninger – Et ufravikelig krav når du skal søke om forbrukslån, er at du ikke har noen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Dette vitner nemlig til at søker ikke har tilstrekkelig kontroll over egen økonomi. Les om hva du bør gjøre dersom du har fått inkassovarsel her.

Hvor mye kan jeg låne?

Med så mange långivere som finnes, er det ikke underlig at de opererer med forskjellige tilbud. Hos enkelte kan du søke om opptil 350 000 kroner. Men det er ikke slik at selv om du skriver inn spesifikt ønsket lånebeløp i søknadsskjema, at du automatisk får det innvilget. Når du søker om forbrukslån, eller kredittkort, vil det bli gjennomført en individuell kredittvurdering. Det er denne som avgjør om du får innvilget ønsket lånebeløp. Selv om du får avslag på beløpet du oppga i søknaden, kan du bli tilbudt et lavere beløp. Da er det opp til deg som søker å velge om du ønsker å ta imot tilbudet.

Forbrukslån fra re:member

Med re:member forbrukslån kan du søke om å låne fra 10 000 til 350 000 kroner. Renten er fra 8,95 % til 20,70 %, hvilken rente du får avhenger av en individuell kredittvurdering.

For å finne ut hvor mye lånet vil koste deg, kan du bruke lånekalkulatoren vår. Den gir en enkel oversikt over hvor mye du må betale hver måned med de ulike rentene vi tilbyr. Den viser også hvordan lånebeløp og ønsket nedbetalingstid påvirker månedsbetalingen.