lanerente.jpg

re:member forbrukslån

175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.

Alt du trenger å vite om lånerente

Når du tar opp et lån er det viktig å huske at du må betale renter i tillegg til selve lånet. Hvor mye vet du egentlig om lånerente? Det finnes flere begreper du som lånetaker må forholde deg til – og det kan du lese om her.  

Alle som vurderer å ta opp et lån blir møtt med ulike begrep. Er dette et totalt ukjent terreng for deg, eller trenger du en liten oppfriskning? Vi skal prøve å forklare de på en forståelig måte.

Hva er lånerente?

Definisjonen på rente er at rente er kostnaden for å låne penger. I praksis vil det si det ekstra du som låntaker må betale långivere for å få låne pengene. Ser du på det fra den andre siden så vil det være akkurat på samme måte som når du får renter på penger du setter inn i banken. Da betaler banken deg renter for å låne pengene dine – eller ha dem i sin disposisjon.

Renten består som regel av flere deler. For det første er det godtgjørelsen som långiver krever for å låne ut penger. Det er også godtgjørelse for den risikoen de påtar seg når du låner ut. Ikke minst er det godtgjørelse for inflasjon, som er den generelle prisstigningen i samfunnet.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

To begrep du ofte kommer over er nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er selve grunnrenten på lånet eller kreditten du tar opp. Dette er rentesatsen som långiver ofte oppgir. Den nominelle renten vil ikke være representativ for det du faktisk skal betale tilbake.

Den effektive renten er den nominelle renten pluss alle gebyrer, kostnader og omkostninger. Dette inkluderer termingebyr, fakturagebyr, etableringsgebyr, depositumsgebyr og lignende. Effektiv rente er den renten som sier hvor mye du faktisk betaler for lånet.

Hva er fast og flytende rente?

Styringsrente er den rentesatsen som blir satt av Norges Bank for utlån av penger til bankene, i tillegg til at det er den renten bankene får for å sette inn penger der. Bankers egen utlånsrente er derfor styrt av styringsrenten.

Ved boliglån eller studielån kan du velge å binde renten du får for en viss periode. Det kan være tre, fem eller ti år. Velger du å binde renten, er det også kjent som fastrente. Da trenger du ikke være bekymret for en eventuell rentestigning, men til gjengjeld er fastrenten høyere enn den flytende renten på gitt tidspunkt.

Men det hender også at renten faller, og har du da flytende rente vil det resultere i at du betaler mindre i rente. Flytende rente er nemlig den som følger styringsrenten. De fleste banker som tilbyr forbrukslån til norske forbrukere gir en flytende rente.

Om du skal velge fast eller flytende rente ved boliglån eller studielån må vurderes i sammenheng med hvor lang nedbetalingstid du har, samt hvordan økonomien din er. Spørsmålet du blant annet må stille deg selv er: “Har jeg råd til å betale mer dersom renten stiger?”.

Regn ut hvor mye lånet vil koste deg  

Med re:member forbrukslån kan du låne opp til 350 000 kr, med en nominell rente fra 8,95 til 20,70 %. Både innvilget lånebeløp og rente er avhengig av en individuell kredittvurdering.

Før du velger å søke om forbrukslån fra re:member, kan du bruke lånekalkulatoren vår for å se hvor mye lånet vil koste deg. Lånekalkulatoren på våre nettsider er svært enkel å bruke. Alt du trenger å gjøre er å skyve to parametere – lånebeløp og ønsket nedbetalingstid. Da vil du umiddelbart se hva lånet koster deg i måneden med ulike renteeksempler. Du kan også lese mer om våre priser og vilkår her.