Hvor mye skattefradrag kan BSU-sparingen gi deg?

Noe av det som gjør BSU-sparing ekstra gunstig er at du får penger tilbake på skatten. Her er alt må du vite om BSU skattefradraget.

Selv om det ikke er noen nedre aldersgrense for å opprette en BSU-konto, anbefales det at du først har en skattepliktig inntekt. Det vil si at du må tjene mer enn 75 000 kroner, eller mer enn 74 650 kroner, i året for å få maks utbytte av spareordningen. 

Grunnen til dette er at du har krav på 10 % skattefradrag av summen du har spart i BSU i løpet av et år. Med andre ord belønner faktisk staten deg dersom du er flink til å spare – men kun hvis du skatter av inntekten din.

Har du lav inntekt og betaler lav skatt, er reglene ifølge Skatteetaten litt annerledes: “Da kan du ikke få mer fradrag enn maksimalt det du skulle betalt i skatt, selv om satsen for maksimalt BSU-fradrag skulle være høyere.”

Les om barn kan starte BSU-konto.

Så mye kan du få i BSU-skattefradrag

Du har krav på skattefradraget uansett hvilket beløp du sparer, men husk at du ikke kan spare mer enn 27 500 kroner i året. Det vil til gjengjeld gi deg 2750 kroner i skattefradrag året etter. 

Klarer du å fylle BSU-kontoen hvert år frem til du har spart maksgrensen på 300 000 kroner, vil du til slutt ha tjent et skattefradrag på til sammen 30 000 kroner.

Denne tabellen viser noen spareeksempler og hva du kan tjene i skattefradrag på BSU:

Beløp satt inn på BSU-konto i løpet av året:

Skattefradrag 10 %:

2400 kroner (200 i måneden)

240 kroner

6000 kroner (500 i måneden)

600 kroner

12 000 kroner (1000 i måneden)

1 200 kroner

25 000 kroner (2084 i måneden)

2 500 kroner

 

Vær klar over at pengene må stå på BSU-kontoen over nyttår for at du skal få skattefradraget for det forrige året. Skattefradraget regnes ut fra totalen av det du har spart i BSU ved årets slutt, og er alltid 00 % av beløpet – uansett når du setter inn pengene. Det lønner seg likevel å sette over så mye du kan så tidlig på året som mulig. Jo lenger pengene står på konto, desto mer tjener du på de høye rentene. 

Vet du hva en BSU–kalkulator er? Lær mer i denne artikkelen

BSU-skattefradrag i skattemelding

Det er banken som rapporterer inn hvor mye du har spart på BSU-kontoen din hvert år. Du bør likevel sjekke at du faktisk har mottatt fradraget du har krav på. Du kan se hvor mye du har spart på kontoen din under post 3.1.1, som er renteinntekter av bankinnskudd. Selve skattefradraget finner du på skattemeldingens siste side under eget punkt – «Boligsparing for ungdom». 

Skulle det være noe feil og du ikke finner BSU-skattefradraget på skattemeldingen, selv om du har skattbar inntekt, må du kontakte Skatteetaten. Da kan du få vite hva som er rapportert inn og om du eventuelt må kontakte banken for å rette opp i feil. Ikke glem at fristen for å rette opp i skattemeldingen er 30. april. 

Vær oppmerksom på at hvis du bruker BSU-pengene til noe annet enn bolig, så anses det som et brudd på kontrakten. Da blir du nødt til å betale tilbake hele den samlede summen av BSU-skattefradraget du har oppnådd i BSU.