Frigjøring og uttak av BSU-pengene

Å gjøre uttak fra BSU-kontoen som bryter med vilkårene er en feil du kan komme til å angre på. 

Krav om 15 % egenkapital kombinert med høye boligpriser gjør det lurt å starte tidlig med boligsparing. Boligsparing for ungdom (BSU) bør være en prioritet for alle unge som en dag ønsker seg inn på boligmarkedet. 

Men når du har klart å spare opp en fin sum, frister det kanskje å gjøre uttak og bruke BSU-pengene til noe helt annet. Men akkurat det er den største tabben du kan gjøre når det kommer til BSU. 

Regler for BSU-uttak

Kontoen må være opprettet før du kjøper bolig, og reglene for uttak er egentlig ganske enkle: Du bruke oppsparte midler i BSU til bolig. 

I praksis er det to gyldige grunner til å bruke BSU-pengene dine:

  1. Kjøp av primærbolig 
  2. Nedbetaling av boliglån

En primærbolig betyr at det er boligen der du selv skal bo. Du kan ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe en bolig du har planer om å leie ut, eller en fritidsbolig – altså en hytte. Uttak av BSU-midler kan heller ikke brukes til oppussing, vedlikehold eller påkostning av boligen, som mange feilaktig tror. 

Finn ut bankenes BSU-rente.

Vær forsiktig med å bryte avtalen 

Det du faktisk kan gjøre, er å ta ut BSU-pengene du har spart inneværende år. Men kun det.

Lar du sparepengene stå urørt over nyttår, får du 10 % skattefradrag på beløpet. Har du spart 25 000 kroner, kan du få tilbake 2 500 kroner på skatten. Dette er noe av det som gjør ordningen så gunstig.

Dersom du gjør uttak og bruker pengene til noe annet enn bolig, anses det som et brudd på avtalen du har gjort med banken og kontoen avsluttes. Det kan straffe seg ved at du blir nødt til å tilbakebetale det du har mottatt i skattefradrag

Hva er en BSU Pluss konto? Les om det her.

Uttak av BSU-renter

Du kan spare i BSU til du fyller 33 år, og frem til du fyller 34 år er både innskudd og renter låst til bolig. Men etter fylte 34 kan du fritt gjøre uttak av rentene du tjener på BSU-kontoen. Merk at de fleste banker da setter ned renten tilsvarende en vanlig sparekonto. 

Les om syv fordeler med BSU-konto.

Uttak av BSU-pengene

Du kan beholde BSU så lenge du vil, frem til du ønsker å avslutte kontoen. Når du ønsker å frigjøre BSU-midlene må du kontakte banken din. De trenger blant annet å vite hva du skal bruke pengene til, for å forsikre seg om at du ikke bryter vilkårene for BSU-uttak.