Hva er BSU-rente?

BSU er boligsparing for unge. Du vet kanskje at BSU gir deg bankens beste rente, men visste du at den varierer mellom bankene? Dette må du vite om BSU-renten.

At BSU er et populært spareprodukt blant de unge er ikke så rart. Det gir deg gunstige renter, skattefradrag og større sjanse for boliglån – rett og slett en liten gavepakke når det gjelder sparing. Men du bør likevel følge litt ekstra med på BSU-rentene i banken din. 

Les om de syv fordelene med BSU her.

BSU-renten underveis mens du sparer 

En BSU-konto har ikke flere rentetrinn, noe som betyr at renten forblir den samme uansett hvor mye eller lite penger du setter inn på kontoen. Men fordi den er såpass god, vil det lønne seg å spare det du kan. 

Du kan spare maks 25 000 kroner i året i BSU. Det er smart å sette inn så mye som mulig tidlig på året. Jo lenger pengene får stå på konto i løpet av året, desto mer vil du tjene på de gode rentene. 

Dersom pengene står urørt over nyttår får du 20 % skattefradrag. Har du spart maksbeløpet betyr det at du får hele 5000 kroner tilbake på skatten. Et tips er å sette disse pengene direkte inn på BSU-kontoen, så er du plutselig litt nærmere målet.

Vet du hva en BSU kalkulator er? Les mer hvordan du kan bruke den her.

BSU-rente etter fylte 34 år 

Du kan spare i BSU ut året du fyller 33 år, og beholder den samme gode renta hele veien. Dessverre endres BSU-renta etter at du har blitt 34. I skrivende stund er det kun én bank som aldri setter ned renta, og én annen bank som tilbyr BSU-rente frem til fylte 36 år. 

De aller fleste banker setter ned renta tilsvarende en vanlig sparekonto når du har passert 33 år. Det betyr at den settes ned til rundt 1-tallet. Merk at rentene inngår i den bokførte saldoen, og at både renter og innskudd før fylte 34 brukes på bolig. Rentene du får etter den alderen kan du bruke til hva du vil. 

Les hva BSU+ er i denne artikkelen.

Oversikt over BSU-renter

De ulike bankene har BSU-renter som varierer fra 4,45 % til 2 %, så det er store forskjeller. Du bør derfor sjekke hvordan din egen bank ligger an. 

Her er en renteoversikt med noen utvalgte av landets største banker.
Hentet fra aktørens nettside eller finansportalen september 2020:

Bank:

Rente:

DNB

2,80 %

Danske Bank

2,80 %

Nordea

2,80 %

Handelsbanken

2,85 %

OBOS-banken

2,70%

Storebrand Bank

2,60%

Sbanken

2,40%

Som du ser er det ikke de største forskjellene i de landsdekkende, store bankene. De aller laveste og høyeste rentene finner du i de regionale bankene, der du som regel må ha regional tilhørighet for å være kunde. 

Noen banker tilbyr også egne BSU Pluss-varianter, som ikke er tatt med i denne oversikten. Det er i tillegg noen banker som har fordelsprogram dersom du er medlem, som for eksempel LOfavør, og dette gir ekstra gode rentefordeler.

Ønsker du å sammenligne dagens BSU-rente i din og andre banker har Finansportalen et nyttig verktøy som gir deg god oversikt.