Syv fordeler med å spare i BSU

BSU er den beste spareordningen for deg som er under 34 år. Her er syv fordeler med å spare i BSU.

1. Skattefradrag

En av de største fordelene med BSU, og det som skiller kontoen fra vanlige sparekontoer, er at du får fradrag på skatten. Dette utgjør 20 % av beløpet du har spart i kalenderåret. 

Klarer du å spare maksbeløpet på 25 000 kroner og lar pengene stå over nyttår, får du 5000 kroner tilbake på skatten neste år. Sett det for eksempel rett inn på BSU eller spar ved siden av, som i BSU Pluss. Merk at du må ha en skattbar inntekt for å ha krav på skattefradrag på BSU-sparingen.   

2. Høye renter

En annen stor fordel er de høye BSU-rentene. BSU har faktisk dobbelt så høy rente enn en vanlig sparekonto – kanskje til og med mer! 

Uansett hvilken bank du har, så gir BSU deg bankens beste rente. Vær klar over at de varierer mye fra bank til bank, og at du kan tjene mye på å flytte BSU-kontoen din til en bank som tilbyr høyere rente. 

Finn banken med best BSU-rente.

3. Venner deg til å spare

Å spare målrettet og fast kan være til god hjelp senere i livet, fordi du venner deg til å spare. Det er smart å starte med BSU-sparing fast hver måned, slik at kontoen sakte, men sikkert fylles opp – uten at du trenger å tenke på sparingen. Da trenger du heller ikke huske på å sette over pengene. 

Du blir dessuten belønnet av staten hvis du er flink til å spare, og det får du ikke med andre kontoer. Bruk gjerne en BSU-kalkulator for å planlegge sparingen din på best mulig måte. 

4. Stabilitet og trygghet

Å spare i BSU gir deg en finansiell stabilitet som få andre spareordninger gir deg. Klarer du å fylle opp til den totale BSU-grensen på 300 000 kroner, vil kontoen i tillegg gi deg en ekstra trygghet ved å vite at du har penger til egenkapital når du en dag skal inn på boligmarkedet.

Kan man lage BSU-konto til barn? Finn ut i denne artikkelen.

5. Fortrinn på boligmarkedet

Dersom du sparer jevnt og trutt over flere år, gir det deg troverdighet hos banken. Da viser du sparevilje over tid, noe som er en fordel den dagen du søker boliglån. Det kan derfor være avgjørende for om du kvalifiserer for et boliglån eller ikke.  

Hva kan du bruke BSU-pengene til? Les mer her.

6. Sikker gevinst

Det koster ingenting å opprette eller å ha en BSU-konto, det er ingen krav til hvor mye du må spare og det er risikofritt. Du får gode renter på pengene du setter inn, og skattefradrag for det du sparer i løpet av et år. Fordelen er derfor at du er sikret gevinst uansett om du sparer lite eller mye. 

7. Du når boligdrømmen raskere

BSU-sparing kan være selve nøkkelen til fremtidens boligkjøp. Å spare det du kan over tid er en klar fordel den dagen du skal inn på boligmarkedet. Da har du forhåpentligvis en god egenkapital som øker sjansen for at du kan kalle deg en førstegangskjøper.  

Størst fordel med BSU eller fond? 

Mange lurer på om det er best å spare i BSU eller fond, og svaret er ganske enkelt: BSU bør være førstevalget ditt for boligsparing hvis du er under 34 år og har skattbar inntekt. 

Aksjefond som sparealternativ passer bedre hvis du har noen år på deg, eller hvis du er litt eldre og har klart å fylle opp BSU-kontoen. Dette er for eksempel en bedre spareform for foreldre som ønsker å starte med BSU for barn enn en ordinær BSU-konto. Sparing i fond gir deg bedre avkastning enn en vanlig sparekonto.

Som du ser er det bare fordeler med å spare i BSU – så kom i gang så fort som mulig.