BSU-grense: Så mye kan du spare i året

Hva vet du om de definerte BSU-grensene på hvor mye det er mulig å spare på BSU-konto?

Høye boligpriser og et krav om 15 % egenkapital gjør det vanskelig for unge å kjøpe bolig uten hjelp. Å spare i BSU gir deg derfor et ekstra fortrinn den dagen du skal kvalifisere for ditt første boliglån. 

Så mye kan du spare i BSU:

  • Opptil 27 500 kroner i året
  • Totalt 300 000 kroner

For å nå maksgrensen på 300 000, kan du spare 25 000 kroner hvert år i 12 år. Start derfor så tidlig som mulig med BSU-sparing, slik at du rekker å opparbeide deg en fin egenkapital før boligkjøp. 

Dersom du klarer å overskride grensene er det ingen fare – da overføres det du har betalt for mye tilbake til kontoen de kom fra.

Se ulike BSU-renter her.

BSU-grenser gjennom tidene

BSU ble opprettet i forbindelse med skattereformen i 1992, og grensene er satt av myndighetene. Siden den gang har sparegrensen blitt hevet flere ganger: 

  • I 1998: Det årlige maksbeløpet økte fra 10 000 til 15 000 kroner, og det totale sparebeløpet ble satt til 100 000 kroner.
  • I 2009: Årlig beløp økte til 20 000 kroner, og totalbeløpet ble satt til 150 000 kroner. 
  • I 2014: Det årlige maksbeløpet økte til 25 000 kroner, og totalen økte til 200 000 kroner. 
  • I 2016 økte det samlede totalbeløpet til 300 000 kroner. 

Regjeringen har foreløpig ikke foreslått noen endringer i BSU-ordningen, og beløpsgrensene holdes derfor uendret. 

Hva kan man bruke BSU-pengene til? Les om BSU-uttak her.

Husk også på disse BSU-reglene:

  • Du kan opprette BSU-konto én gang
  • Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år
  • Ved fylte 34 år sette de fleste banker ned rentene tilsvarende en vanlig sparekonto
  • Du kan ta ut penger spart i inneværende år. Over nyttår låses pengene
  • BSU-pengene skal brukes til bolig, enten boligkjøp eller nedbetaling av boliglån
  • Bruker du pengene til noe annet, bryter du avtalen. Da må du betale tilbake alt du har fått i skattefradrag
  • Avtalen avsluttes når du gjør uttak

Slik lykkes du med å spare opptil BSU-grensen

Sparing krever tid og viljestyrke, men er langt fra umulig. Med disse tipsene kan det kanskje bli litt enklere å nå BSU-grensen og fylle BSU-kontoen maksimalt.

  1. Prioriteringer. Sett opp en oversikt over utgiftene dine, og se hva som kan kuttes. Du kan bli overrasket over hvor mye du kan spare på å kutte ut unødvendige småkjøp. Trenger du å kjøpe kaffe flere ganger i uken, eller alle abonnementene som du kanskje ikke bruker?
  2. Månedlig spareavtale. Et smart tips er å sette opp et fast trekk fra lønnskontoen til BSU-kontoen hver måned – da sparer du uten å tenke over det. Sett gjerne trekkdato på den månedlige spareavtalen til dagen du får lønn. Dersom målet ditt er å spare maks beløp hvert år, må du spare 2084 kroner fast i måneden. 
  3. Sett inn ekstra når du kan. Har du noe til overs fra forrige lønn, eller kanskje du har fått penger tilbake på skatten? Sett det rett inn på BSU-kontoen din, så når du maksgrensen raskere. Du kan også ønske deg penger til jul og bursdag – alt hjelper.  

Det høres kanskje kjedelig ut med sparing, men du vil garantert ikke angre den dagen du søker om boliglån. Med strukturert sparing kan du nå grensene og utnytte deg maksimalt av BSU.