nar-er-pasken.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 29,89 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 695 kr. Totalt 16 695 kr.

Når er påsken?

Nordmenn er glad i påsken, årets første høytid som også markerer at våren nærmer seg. Du har kanskje lagt merke til at påsken kommer til forskjellig tid hvert år? Vet du hvorfor den gjør det? Vi har forklaringen.

Påsken er en kjær høytid for veldig mange, men det er fortsatt en del som ikke vet hvorfor vi feirer påske. Vet du? Det er nemlig en feiring til minne om Jesus lidelse, død og oppstandelse, og i følge evangelistene fant dette sted under den jødiske påskefeiringen i Jerusalem.

Den dramatiske historien starter da Jesus ankommer Jerusalem på palmesøndag, som er påskens første dag. Her blir han tatt i mot som en konge, men den gode stemningen varer ikke lenge. Etter at Jesus deler et måltid med sine disipler på skjærtorsdag, blir han angitt av Judas til dem som ønsker å ta ham. Jesus blir tatt til fange, og på langfredag blir han korsfestet, og dør.

Påskeaften er kirken samlet i sorg ved graven til Jesus, men dagen etter – første påskedag, er graven tom. Jesus har stått opp fra de døde. Andre påskedag representerer feiringen av nettopp det. Og slik ble påsken den første kristne høytiden.

Slik regner du ut når påsken er

Men hvorfor kommer årets viktigste høytid i kristne kirker på forskjellig tid hvert år? For å kunne vite når påsken innfinner seg hvert eneste år, er det viktig å vite månens faser og søndagenes plassering gjennom hele året.  

Skal du prøve å regne ut tidspunktet for påsken 2022 selv, må du vite at ett år varer i 52 uker og én dag – når det er skuddår, er det to dager. Derfor vil søndagsdatoene forandre seg fra år til år, men med 28 års mellomrom, vil denne syklusen gjenta seg.

Selv om utregningen er relativt vanskelig, kan denne huskeregelen hjelpe: Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn – dagen på våren da dag og natt er like lange. Det vil si at det er like mange timer med og uten sollys. Vårjevndøgn ligger alltid mellom 20. og 21. mars. Påsken kan derfor finne sted i perioden mellom 22. mars og 25. april.

Dato for påsken 2022

For at du skal slippe å sitte med et regnestykke har vi allerede datoene for påsken 2022 klare for deg:

  • Søndag 10. april: Palmesøndag
  • Torsdag 14. april: Skjærtorsdag
  • Fredag 15. april: Langfredag
  • Søndag 17. april: 1. påskedag
  • Mandag 18. april: 2. påskedag

Se våre store guide for påske 2022 her.

Påsken er den første høytiden i kalenderen vår. Når den finner sted påvirker også når andre helligdager i 2022 er. Først ut er Kristi himmelfartsdag som feires 39 dager etter første påskedag. Dagen er til minne om at Jesus skal ha fart opp til himmelen 39 dager etter sin oppstandelse.

Når pinsen er, blir også påvirket av når påsken er. Den kristne høytiden feires den syvende søndagen etter første påskedag. Det følger også med en ekstra fridag som er på en mandag. 

Hva skal du i påsken?

Nordmenn har ulike tradisjoner i påsken. For noen er påske synonymt med hytte, tur, appelsiner og Kvikk Lunsj, mens andre foretrekker å reise til varmere strøk i påsken for å unnslippe snø og kulde. Skulle du være en av dem, kan det lønne seg å bestille ferie tidlig for å få ferien billigst mulig.

Men var du klar over at du kan benytte deg av kredittkortet ditt fra re:member for å spare ytterligere på påskereisen? Har du et kredittkort fra re:member så har du også tilgang til fordelsprogrammet re:member reward. I utvalgte reiserelaterte nettbutikker kan du spare store beløp på både fly og hotellopphold.

Dersom du ikke allerede har et søk om re:member kredittkort her. Søk gjerne i god tid, slik at du kan benytte deg av gode rabatter og tilbud for en bedre påskefeiring.

God påske!