hva-er-effektiv-rente.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Hva er effektiv rente?

Når du skal låne penger fra en kreditor, er det vanlig at den nominelle renten fanger oppmerksomheten din. Du er kanskje godt kjent med hva det er, men hvor mye vet du egentlig om effektiv rente? Her kan du lese om forskjellene og om hva effektiv rente er.  

Når du tar opp et lån, for eksempel et forbrukslån uten sikkerhet der du ikke trenger å stille med sikkerhet som pant, har du sikkert sett at renten varierer.

Du er kanskje heller ikke ukjent med at kreditorene foretar en kredittvurdering av deg når du søker om å låne penger. Denne sjekken, av økonomien og bakgrunnen din, bestemmer om du blir innvilget lån. Den bestemmer også det maksimale mulige lånebeløpet, hvilken lånerente du ender opp med og dermed totalkostnadene for lånet du blir innvilget. Men hva betyr egentlig de to rentene: Nominell og effektiv?

Forskjellen på nominell og effektiv rente

Den nominelle renten er den som vanligvis oppgis. Det er den løpende pålydende renten i en bestemt periode, vanligvis ett år. Lett forklart betyr det at nominell rente er grunnrenten på lånet, og her er ikke alle kostnadene med å låne penger regnet med.

Den effektive renten forteller deg hva du faktisk betaler for lånet. Innunder her er alle gebyrer du betaler inkludert i beregningen. Med andre ord er effektiv rente den fastsatte renten inkludert alle omkostninger, som for eksempel etableringsgebyr og termingebyr.

Les også om hva fastrente er her.

Husk at forbrukslån er fradragsberettiget på skattemeldingen (selvangivelsen)

På samme måte som med boliglån, er også rentene du betaler på forbrukslånet fradragsberettiget på selvangivelsen. Du får nemlig fradrag 22 % av rentene du har betalt i løpet av inntektsåret – noe som kan utgjøre en betydelig sum for mange. Det er derfor viktig at du sjekker at dette står oppført riktig i selvangivelsen din, og eventuelt retter det dersom du har forenklet selvangivelse.

Forbrukslån fra re:member

Hos re:member kan du låne fra 10 000 til 350 000 kroner uten sikkerhet. Den nominelle renten på lånet er fra 8,95 % til 20,70 % og bestemmes ut fra en individuell kredittvurdering.  

Pengene du får innvilget kan du bruke på akkurat det du selv vil, søk om et re:member forbrukslån her.