kredittverdig.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Hvordan vet jeg om jeg er kredittverdig?

Vurderer du å låne penger, men lurer på om søknaden din blir godkjent på grunn av en kredittvurdering? Du kan faktisk selv sjekke om du er kredittverdig. Hvordan du gjør det, får du svar på her.

I Norge er det vanlig praksis at kreditor automatisk foretar en kredittsjekk av deg når du søker om å låne penger – om det så er kredittkort eller forbrukslån. Hovedgrunnen til det er at du ikke stiller med sikkerhet på slike lån, og at kreditor derfor tar en stor risiko når de låner ut penger. Kredittsjekk er derfor nødvendig for å kunne avgjøre om du har god betalingsevne. 

Les mer om kredittkort uten kredittsjekk her.

Mange opplever at de sliter med å få innvilget lån etter en kredittsjekk, og det kan det være flere grunner til. Hovedsakelig er det fordi det er oppført betalingsanmerkning eller pågående inkassosak på deg. Men heldigvis er dette noe som enkelt kan fjernes ved at du betaler alle aktive inkassokrav. Det er også mulig at du har en dårlig kredittscore til tross for at du er flink til å betale. Da er det faktorer som blant annet alder og inntekt som påvirker scoren.

Er jeg kredittverdig?

I følge loven har du krav på å se din egen kredittscore, slik at du ikke trenger å bekymre deg over at kredittopplysningsbyråene sitter på sensitiv informasjon om deg. I mange tilfeller kan det å kredittsjekke seg selv være en god måte å få oversikt.

Det kan spesielt være nyttig å sjekke om du er kredittverdig for å være forberedt på et eventuelt låneopptak, eller for å se etter forbedringsmuligheter og forebygge problemer i privatøkonomien. Og faktisk er det enklere å kredittsjekke seg selv enn du tror.

Alt du trenger å gjøre for å finne ut om du er kredittverdig er å sende en forespørsel til et kredittopplysningsselskap. Det kan du enkelt gjøre via telefon eller på nett.    

Les om hvilke kriterier du må oppfylle for å søke om lån her.

Sperre for kredittvurdering

Det er også mulig å sperre deg selv mot kredittvurderinger. Dersom du gjør det, vil ikke et selskap kunne hente ut opplysninger om deg, og det blir vanskeligere å opprette kreditt i ditt navn.

Det er spesielt vanlig å legge inn en kredittsperre på seg selv i to situasjoner. Det ene tilfellet er at du har blitt utsatt for ID-tyveri, og for å forhindre at tyvene stifter kreditt i ditt navn, kan du opprette kredittvurderingssperre. Det andre tilfellet er om du ønsker å begrense eget forbruk. Har du stor gjeld eller er bekymret for egen pengebruk, kan en kredittsperre begrense tilgangen på å låne mer penger.

Om dette er noe du ønsker, tar du kontakt med kredittvurderingsselskap og ber dem gjøre det. Det samme gjør du om du ønsker å fjerne denne sperringen.

Informasjon i gjenpartsbrevet

Har du søkt om lån, kredittkort eller for eksempel mobiltelefonabonnement, har du sikkert mottatt et gjenpartsbrev. Dette er kredittopplysningsbyrået pliktig å sende deg når noen foretar en kredittsjekk.

Dersom det står en formulering som "intet negativt registrert" eller lignende, betyr dette at det ikke er registrert noen betalingsanmerkninger på deg hos det aktuelle kredittopplysningsbyrået. Har du mottatt et gjenpartsbrev nylig, vil det egentlig ikke være behov for å få en ny utskrift.