kredittsjekk-2.jpg

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,95 % / Eff. 14,32 %. Kostnad 24 660 kr. Totalt 89 660 kr.

Slik kan du kredittsjekke deg selv

Vurderer du å ta opp lån eller å søke om et kredittkort, men lurer på om du er kredittverdig? Da er det faktisk mulig å kredittsjekke deg selv.  

Bakgrunnen for at du blir kredittsjekket er at bankene og andre kreditorer tar en risiko når de skal låne deg penger eller inngå en avtale med deg. De har ingen sikkerhet for at du kan betale for deg, og med kredittsjekken ønsker de å finne ut om du har en god betalingsevne.

I Norge har vi et ganske strengt lovverk rundt personvern og kredittgivning, så et foretak kan kun kredittsjekke deg når de har en saklig grunn til det. Det kan være om du tegner et nytt mobilabonnement, skal leie bolig, søker om et forbrukslån, kjøper noe på kreditt eller inngår en avbetalingsordning.

Før et kredittopplysningsselskap kan oppgi informasjon om deg, må de ha konsesjon fra Datatilsynet. Du kan derfor være sikker på at informasjonen din er trygg. Per dags dato er det fire selskaper som kan kredittsjekke privatpersoner: Bisnode, Experian, Creditsafe og EVRY.

Kredittsjekk deg selv

Det kan være flere grunner til at du ønsker å kredittsjekke deg selv, som at du vil være forberedt på et eventuelt låneopptak, se etter forbedringsmuligheter eller forebygge fremtidige problemer som kan oppstå i privatøkonomien. Kanskje er du redd for at betalingsanmerkninger skal ødelegge sjansene for å få innvilget lån eller opprette et abonnement?

Tar du en kredittsjekk av deg selv, vet du på forhånd hvordan du ligger an. Fordelen er også at du kan rette opp eventuelle feil ved å kontakte selskapet du mottar opplysningene fra. Da kan du være sikker på at du har alt på det rene.

Du kan kredittsjekke deg selv hos både Bisnode og Experian, og de er lovpålagt å sende deg alle personopplysninger de har om deg dersom du ber om det. Det er imidlertid ikke sikkert at dette inkluderer kredittscoren din, og det er mulig du må betale for akkurat den informasjonen. Sjekk selv på hjemmesidene deres. Du mottar enten informasjonen elektronisk på en registrert e-postadresse eller hjem i posten til din folkeregistrerte adresse.

Les også om lån uten kredittsjekk og om smålån uten kredittsjekk her.

Kredittscore og betalingsanmerkninger

Det kan være nyttig å se hva du har som kredittscore, som er en statistisk analyse av kreditthistorien din. Den indikerer hvor sannsynlig det er om du vil få en betalingsanmerkning de neste 12 månedene. Lav score indikerer høy risiko, mens høy score indikerer lav risiko.

Men til tross for at du betaler alle regninger når du skal, så kan du likevel få en dårlig kredittscore. Faktorer som påvirker dette er inntekt, alder, hyppige adresseendringer og om du har et enkeltmannsforetak eller ikke.

Noen kan slite med å få innvilget en lånesøknad etter en kredittsjekk. Det kan være oppført betalingsanmerkninger i ditt navn eller du kan ha en pågående inkassosak. I begge disse tilfellene kan du selv gjøre noe – ved å betale alle aktive inkassokrav.

Kredittsjekk når du låner penger 

Når du søker om å låne penger fra re:member, tas det en kredittsjekk av økonomien din. Det er for å finne ut om du kan få innvilget ønsket lånebeløp.

Les mer om forbrukslån fra re:member, og om re:member kredittkort her.