lan-til-unge.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Lån for unge

Er du ung og har opplevd at det er vanskelig å få innvilget et forbrukslån? I så fall er du ikke den eneste som søker om lån for unge og får avslag – her får du vite hvorfor.

For mange av oss er 20-årene den perioden i livet med færrest forpliktelser og mest fleksibilitet til å gjøre det vi har lyst til. De fleste har ennå ikke barn og familie, og det blir stadig flere som ønsker å være i utlandet i lengre tid – enten for å studere i varmere strøk eller å oppfylle reisedrømmen. 

Når du er ung skal det være lov å ønske seg å gjøre noe helt spesielt som skaper varige minner før “alvoret” starter. Ulempen er at dette er da du gjerne har minst penger, og derfor ikke har mulighet til å få realisert prosjektene dine.

Flere unge søker lån

Mange unge ønsker å ta opp lån for å oppfylle drømmene sine. Men fordi det er få som har klart å spare beløpet det koster, blir de ikke oppfylt. Og så blir drømmene lagt bort, kanskje for alltid.

Unge lånesøkere er den aldersgruppen som øker mest, spesielt i aldersgruppen 18 til 25 år. Samtidig er det her vi finner flest svartelistede låntakere.

Årsaken til veksten av søknader for lån for unge, kan være at så lenge man bor hjemme har man kun seg selv å tenke på, og så fortsetter denne prioriteringen når man flytter hjemmefra. For å kunne fortsette kjøpefesten er det derfor mange som søker om forbrukslån – uten å vite nok om privatøkonomi. 

Høye renter kan føre til at du starter voksentilværelsen med betalingsvansker, inkassovarsler og anmerkninger. Dette kan igjen føre til at du må utsette drømmene dine, om det så er å kjøpe deg bolig eller studere i utlandet. 

Hva kreves for å kunne ta opp et lån når du er 20 år eller yngre?

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke trenger å stille garanti i for eksempel egen bolig, og kredittutstederen er derfor avhengig av en annen garanti – som å kunne dokumentere fast inntekt. 

Og nettopp mangelen på denne typen dokumentasjon kan være en av årsakene til at det er vanskelig å få innvilget lån for unge, siden mange kun jobber deltid. Et forbrukslån fra re:member har nemlig følgende minimumskriterier: 

  • Du må være over 18 år
  • Du må ha en fast inntekt
  • Du kan ikke ha registrerte betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker

Når du søker om lån hos oss, blir det foretatt en individuell kredittvurdering av deg som viser betjeningsevnen din – altså hva du kan betale i renter og avdrag hver måned. Kredittscoren du får avhenger av inntektene dine, hvilke utgifter du har, eventuell formue og annen lån eller gjeld. 

Dette avgjør om du får innvilget søknaden din.

Lån for unge – derfor søker de

Det finnes mange situasjoner der unge mennesker trenger ekstra penger, og derfor søker om lån. De vanligste er:

Studier

Utenlandsstudier har blitt mer attraktivt, og for hvert år øker antallet unge som velger å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet. Mange velger praktiske og nærliggende byer som København eller London på grunn av kort reisevei, samtidig som det finnes studier som enkelt knyttes opp til fag i Norge. Andre velger seg et annet klima og ønsker å dra til et sted langt borte, som Australia, Japan eller Hawaii. 

Bil

Når du har bestått førerprøven og får sertifikatet i hånden, kommer også lysten på å få deg din egen scooter, moped, motorsykkel eller bil. Har du ikke klart å spare opp nok, melder behovet seg for ekstra penger.

Leilighet

Å flytte hjemmefra er både spennende, morsomt og litt skummelt. Enten du skal leie eller kjøpe, er det nødvendig med TV, hvitevarer og møbler. For å kunne få til dette økonomisk, kan det være du trenger starthjelp. 

Reise

Det er stadig flere som ønsker å reise så mye som mulig før voksenlivet med ektefelle og barn starter. Å dra til eksotiske steder langt bort, eller jorden rundt-reiser er svært populært blant unge.

Tips til deg som er ung og skal låne penger

Selv om det ikke er vanlig, finnes det unntakstilfeller der det er mulig å få innvilget lån for unge. Vi har laget en liste med gode tips til deg som er ung om hva du må passe på når du tar opp lån eller søker om kredittkort:

  • Det er lurt å sette et budsjett som gir deg oversikt over økonomien din. Sørg for at det er rom for sparing.
  • Det er alltid smart å opparbeide seg en økonomisk buffer, slik at du har penger når det kommer uforutsette utgifter. 
  • Du må ikke låne over evne, og ikke ta opp lån med mindre du har en vanntett nedbetalingsplan.
  • Før du tar opp lån, bør du regne nøye på hva det vil koste deg i renteutgifter. Til det kan du gjerne bruke lånekalkulatoren vår.