lan-for-unge2.jpg

Lån for unge

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,55 % / Eff. 13,87 %. Kostnad 23 855 kr. Totalt 88 855 kr.

Hvorfor er det så vanskelig å få innvilget et forbrukslån når man er ung? I denne artikkelen skal vi forsøke å forklare hvorfor så mange unge får avslag på lånesøknaden.

For mange er 20-årene den perioden i livet hvor man har færrest forpliktelser og mest fleksibilitet til å gjøre ting. Men samtidig er denne perioden også den hvor man ofte har minst penger og derfor ikke muligheten til å realisere mange drømmer.

Flere unge søker lån

Mange unge ønsker å ta opp lån for å oppfylle drømmene sine, om det så er for å reise jorden rundt eller studere i utlandet. Årsaken til at unge søker om forbrukslån er nettopp fordi det er en periode i livet hvor man kanskje ikke har rukket å opparbeide seg så mye penger enda.

Unge lånesøkere er den aldersgruppen som øker mest. Veksten har økt betraktelig i aldersgruppen fra 18 til 25 år, men det også i denne gruppen at det er flest svartlistede lånetakere.

Årsaken til veksten av søknader for lån for unge, kan være at man kun tenker på seg selv når man bor hjemme, og fortsetter denne prioriteringen når man flytter hjemmefra. For å kunne fortsette kjøpsfesten er det mange som tyr til forbrukslån uten å vite nok om privatøkonomi. Høyere renter kan føre til at voksentilværelsen starter med betalingsvansker og anmerkninger, som igjen fører til at man må utsette andre drømmer - for eksempel kjøp av bolig eller studier i utlandet.

Mangel på dokumentasjon

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet som betyr at man ikke trenger å stille garanti med for eksempel bolig, og som kredittutsteder er man derfor avhengig av en annen garanti. Det kan for eksempel være at søker må kunne dokumentere fast inntekt.

Dette kan være en av årsakene til at det er vanskelig å få innvilget lån for unge, ettersom mange kun jobber deltid og ikke har en fast inntekt de kan vise til.

Lån for unge - derfor søker de

Det finnes en rekke situasjoner som er typisk at unge mennesker trenger ekstra penger til, og søker derfor etter et lån. Unge ønsker for eksempel å låne penger til:

  • Reise: Mange ønsker å reise så mye som mulig før de starter med voksentilværelsen og får seg både ektefelle og barn. Å reise langt bort til eksotiske steder, eller jorden rundt-reiser er fortsatt like populære blant unge.

  • Studier: Utenlandsstudier har blitt mer populært, og stadig flere unge velger å fullføre utdanningen i utlandet. Mange velger praktiske byer som London eller København på grunn av kort reisevei, samtidig som det finnes gode studier som enkelt kan knyttes opp til fag i Norge. Andre velger et annerledes klima og ønsker å komme seg så langt bort som mulig - for eksempel Australia, Japan eller Hawaii.

  • Bil: Når man består førerprøven og førerkortet dumper ned i postkassen, kommer også lysten på egen scooter, moped eller en bruktbil. Har man ikke klart å spare opp nok penger på egenhånd, så vil det være behov for ekstra penger.

  • Ny leilighet: Å flytte hjemmefra er både skummelt og morsomt. Enten man skal leie eller kjøpe egen leilighet er det nødvendig å møblere den. Da kan det være behov for ekstra midler for å kunne gjøre dette.

Tips til unge som skal låne penger

Selv om det ikke er normen, finnes det unntakstilfeller der det er mulig å få innvilget lån for unge. Vi har laget en liste med gode tips til unge lånetakere om hva de må passe på når de tar opp lån eller søker om et kredittkort:

  • For å få en økonomisk oversikt er det lurt å sette opp et budsjett. I budsjettet bør det være rom til sparing

  • Det kan være lurt å opparbeide seg en økonomisk buffer til uforutsette utgifter

  • Det er aldri lurt å låne over evne, og ikke lån med mindre du har en god betalingplan

  • Før du tar opp lån bør du regne ut hvor mye det vil koste deg i renteutgifter, benytt gjerne vår lånekalulator