Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 30,33 %,
15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 717 kr. Totalt 16 717 kr.

Tips til å veksle valuta før og etter ferien

Lønner det seg å veksle valuta hjemme eller når du kommer frem? Hva skal du gjøre med penger du har til overs etter ferien? Les våre gode tips til veksling av valuta her. 

I Norge er vi vant til å betale med kort eller Vipps – selv kun for en liten tyggispakke på butikken eller for å kjøpe en vaffel på fotballturneringen. 

Slik er det ikke i alle land, og det kan derfor være både praktisk og nødvendig å ha med seg noen kontanter i den lokale valutaen på reise. Det kan imidlertid være store forskjeller på hvor gunstig valuta du får.

Veksle valuta i Norge før ferien eller i utlandet?

Vil du ta ut penger før avreise er det lettest å gjøre det på flyplassen, forutsatt at ferien går til et sted med "vanlig" valuta. Ulempen er at valutakursen ofte er høy. Det kan også være gebyrer på utenlandsk valuta, noe du slipper om du venter med å ta ut penger til du kommer frem til destinasjonen. Her får du i tillegg en bedre kurs – så vårt beste råd er å ta ut kontanter i landet du skal oppholde deg i.

Her er noen flere tips:

  • Bruk minibanker og unngå å kjøpe penger eller veksle valuta på vekslingskontorer i utlandet. Det er desidert den dyreste måten å ta ut valuta på. 

  • Det er gjerne ikke noe vits å ta ut for mye penger. Ikke bare øker risikoen for å miste pengene, men i de aller fleste land kan du oftest bruke kort. Gjør research på forhånd om hvor enkelt det er å bruke kort dit du skal. 

Kontanter til overs etter ferien?

Kanskje rekker du ikke å bruke opp kontantene før ferien plutselig er over. Da kan det lønne seg å bruke opp kontantene i taxfree-butikken før du er tilbake i Norge igjen – det gir deg mest for pengene. Et tips er å handle ting du faktisk trenger, slik at du unngår dyre impulskjøp.

Det vil være særlig lønnsomt å bruke opp kontantene dersom de er i en valuta som kun finnes noen få steder. Det kan være både vanskelig og dyrt å få vekslet pengene tilbake.  

Husk at det bare er sedler du kan veksle tilbake til norske kroner, og ikke mynter. Uansett hvilken valuta du sitter igjen med, må du ofte betale høye gebyrer for å veksle, i tillegg til at vekslingskursen kan være dårlig. Du kan rett og slett tape penger på å veksle, og det aller beste er derfor å spare kontantene til neste ferie – hvis mulig. 

Ønsker du likevel å veksle valutaen tilbake til norske kroner, kan det enkleste være å gjøre det på flyplassen. Her er det ofte flere vekslingsmuligheter enn andre steder. Alternativt kan du også oppsøke egne vekslingskontorer – men de tar seg godt betalt. 

Gode råd til kortbruk i utlandet 

Eksperter anbefaler at du bruker kredittkort i utlandet, fordi du ikke blir personlig rammet dersom noe skjer med kortet ditt. Det gir deg også mulighet til å se alle transaksjoner før du faktisk betaler. Du kan i tillegg benytte deg av kortreklamasjon hvis det viser seg at du har blitt lurt eller om det er feil med varen du har kjøpt. Et tips er å lagre nummeret til sperretelefonen før du reiser, slik at du får sperret kortet raskt dersom du mister det.

Visste du at det anbefales å ta med to kredittkort på ferien? Skulle noe skje med det ene, vil du fortsatt ha penger tilgjengelig på det andre. Sørg bare for å oppbevare de på to ulike steder.  

En tommelfingerregel er å alltid velge lokal valuta når du betaler med kort. Da er du sikret kortutsteders vekslingskurs, noe som er det beste valget. Det gjelder også når du skal ta ut penger i minibanken. 

Les mer om hva som er kjekt å vite om kortbruk i utlandet

Med re:member kredittkort har du et kort som kan benyttes på over 32 millioner brukersteder verden over. Betaler du over halvparten av reisens transportkostnader er reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Søk om re:member kredittkort her