Eff. rente 30,33 %,
15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 717 kr. Totalt 16 717 kr.
Derfor bør du alltid velge lokal valuta når du betaler med kort
Kan spare deg for mange penger.
For hvert kjøp eller minibankuttak du gjør i utlandet, får du valget: lokal eller norsk valuta? Det norske flagget lyser mot deg på skjermen og fremstår som det mest naturlige og lønnsomme alternativet. Slik er det imidlertid ikke, og det koster å velge feil.
Uansett hvor i verden du måtte befinne deg finnes det ingen restriksjoner som hindrer restauranter, butikker og minibanker i å selv bestemme kursen. Det betyr at du kan komme til å betale mer for en vare enn nødvendig dersom du velger å betale i norske kroner (NOK).
- Når leverandørene til brukerstedene får velge valutakursen selv, vil de alltid benytte sjansen til å tjene litt ekstra penger, sier Freddy Syversen som er konsernsjef i Entercard og ansvarlig for det skandinaviske kredittkortet re:member. Syversen har mer enn 20 års erfaring med ulike betalingsløsninger og vet hva som lønner seg for forbukere. De siste ti årene har han og selskapet hans utviklet re:member.
- Folk glemmer seg gjerne bort og trykker automatisk på det norske flagget fordi det virker trygt og kjent, men det lønner seg aldri, fortsetter han.
Få mer ut av pengene
Betaler du varer med Visa eller kredittkort og velger lokal valuta, får du alltid kortutsteders vekslingskurs. Nøyaktig hvor mye du sparer på å velge lokal valuta avhenger av kurs og pris på varen du kjøper, men til sammen kan det fort utgjøre en pen sum.
- Vær bevisst og velg konsekvent lokal valuta på alt du handler. Visa og Mastercard har alltid gunstige vekslingskurser, med et valutapåslag på maksimalt 1,75%, forteller Syversen.
Med andre ord: Utsalgsstedet må ta et lavere valutapåslag enn 1,75 % for at det skal lønne seg å betale i NOK, noe de sjelden gjør.
- Det kan også være verdt å sjekke hvilken kurs de ulike minibankene tar. Her kan det være veldig variabelt.
Og vent med å ta ut penger før du kommer til utlandet. Det er som regel dyrere kurs på flyplassen i Norge enn på feriedestinasjonen.
Bruk kredittkort
Småpenger i lomma er alltid greit å ha, som når du skal betale på buss og annen kollektiv transport. Unngå imidlertid å gå med for mange kontanter, det er langt tryggere å gå med et kredittkort i lomma enn en stor bunke med sedler. Betaler du med kredittkort får du dessuten lettere økonomisk oversikt over alle innkjøpene dine.
Syversen anbefaler å alltid ha med to kredittkort på tur.
- To kredittkort er alltid kjekt å ha. Det gir en form for økonomisk sikkerhet, særlig hvis du skulle være så uheldig å miste det ene kortet mens du er på ferie. Sørg for å ikke oppbevare kortene på samme sted.
Kredittkort er også nyttig på reise av flere grunner. Blant annet når du skal betale ferien din.
- Ofte er det slik at reisebyråer, flyselskaper, hoteller og leiebilfirmaer krever et kredittkortnummer som de kan reservere et beløp på. Bruker du ditt eget bankkort til dette, som gjerne er lønnskontoen din, risikerer du å få et mindre disponibelt beløp enn antatt. Den reserverte summen blir nemlig satt på vent til du gjør opp for deg. Bruker du kredittkort som garanti ved bestilling vil du ikke få dette problemet. Betaler du i tillegg minimum 50 % av reisen din med kredittkort får du reise- og avbestillingsforsikring inkludert automatisk, forklarer Syversen.
Ut og reise? Merk deg dette:
- Valutakursen forteller deg hvor mye den norske krona er verdt i det landet du skal reise til. Sjekk alltid kursen før du reiser, men vær obs på at kursen kan endre seg mens du er borte. Vent med å veksle pengene før du kommer til utlandet.
- Velg alltid lokal valuta når du skal betale.
- Betal reisen med kredittkort og bruk kredittkort mens du er på ferie, ikke kontanter. Det er tryggere, samtidig som det gir deg en bedre oversikt over økonomien.
- Ta med deg to kredittkort på ferie. Oppbevar aldri kortene sammen.
Entercard er utsteder og kredittgiver av re:member kredittkort.
Med re:member kredittkort får du:
- Ingen årsgebyr.
- Inntil 45 rentefrie dager.
- Opptil kr 150 000 i kredittgrense.
- Reise- og avbestillingsforsikring inkludert.
- Aksepteres på 32 millioner brukersteder over hele verden.
- Sikker netthandel med Mastercard SecureCode og Verified by Visa.