re:member forbrukslån

175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.

Slik finner du beste lånerente

Når vi skal låne penger er det stort sett kun én ting vi er opptatt av, og det er å få beste lånerente. Men hvorfor må du betale rente, hva er forskjellen på nominell og effektiv – og hvilken av dem er viktigst når du låner penger? 

Det er mange ord og begreper som må læres før du tar opp lån. Fordelen er at når du kjenner til dem, er det enklere for deg å vite hva som faktisk er beste lånerente.

Hvorfor må jeg betale renter når jeg låner penger?

Kort forklart er renter det du må betale banken eller långiveren for å få låne penger av dem, altså en kompensasjon. Noen lån har lavere rente, som boliglån og billån, fordi du stiller sikkerhet. 

Andre lån som kredittkort og forbrukslån har høyere rente. Det er fordi du ikke stiller sikkerhet, og banken eller långiveren tar dermed en høyere risiko for å låne deg penger. 

Hva betyr nominell og effektiv rente?

Prisen banken eller långiveren setter for å låne deg penger, kalles nominell rente. Den består av beløpet du får låne, og de prosentene banken tar for å låne deg pengene. 

Den effektive renten viser den totale kostnaden på lånet ditt, og er inkludert gebyrer, kostnader og avgifter.

Hvordan beregner du nominell og effektiv rente?

Dette er enkelt forklart forskjellen på nominell og effektiv rente:

  • Nominell rente er det du betaler før gebyrer, og den kalles også grunnrenten. Disse kan være etableringsgebyr, termingebyr og årsgebyr. I tillegg kan det påløpe andre kostnader og avgifter. 
  • Effektiv rente er det du totalt betaler for lånet ditt. Dette er med andre ord den nominelle renten inkludert gebyrer, kostnader og avgifter, og det er derfor den effektive renten alltid er høyere.

Hvorfor er effektiv rente viktig når man låner penger?

Siden den effektive renten inkluderer alle kostnader forbundet med lånet, og den nominelle ikke gjør det, kan forskjellen være på mange prosent. Det er derfor viktig at du ikke lar deg friste av lav nominell rente – det er den effektive som viser kostnaden det koster å låne pengene per år, og selv tilsynelatende like betingelser kan gi store differanser etter hvert.

Hvordan får jeg beste lånerente?

Når du kjenner til den effektive renten får du muligheten til å sammenligne banker og lånetilbydere på en enkel måte for å kunne finne frem til den beste lånerenten. I tillegg bør du benytte deg av lånekalkulatorene til de ulike tilbyderne slik at du kan se hvor mye du må betale ved ulik rente.

Hos re:member tilbyr vi nominell rente fra 8,30 % til 20,70 %. Hvilken lånerente du får fastsettes etter en individuell kredittvurdering. Du kan sende inn en uforpliktende søknad til oss, og se hvilken rente du får. 

Vil du sjekke hvor mye lånet vil koste deg? Da kan du prøve lånekalkulatoren vår!