Hva er en kredittsjekk?

Hva er kredittsjekk?

Enkelt forklart er kredittsjekk en kontroll av økonomien din. Det er en prosedyre som gjennomføres av kreditorer før en eventuell avtale med deg innvilges. 

Hvorfor kredittsjekkes du?

En kredittsjekk utføres for å finne ut om du kan betale for deg eller ikke, enten det gjelder små eller store summer. Det er derfor en like stor sikkerhet for deg som det er for kreditoren, slik at dere begge unngår å havne i en dårlig økonomisk situasjon. 

Når det har blitt gjennomført en kredittsjekk av deg, sendes det ut et brev for å informere deg om dette. Det kalles et gjenpartsbrev, og inneholder følgende:

  • hvilket selskap som har bedt om å se kredittopplysningene dine og selskapets kontaktinformasjon
  • hvilke opplysninger som er gitt ut
  • hva som er kilden for opplysningene 

Noen bedrifter gjennomfører kredittsjekk i en ansettelsesprosess, men det gjelder kun om du søker på en høyere stilling som innebærer et stort økonomisk ansvar. Arbeidsgiver kan bare gjøre det helt mot slutten av prosessen, når de faktisk vurderer å ansette deg. 

Kan du få kredittkort uten kredittsjekk? Les mer her.

Hvilke opplysninger inngår i en kredittsjekk?

Kreditorene får tilgang på disse opplysningene om deg:

  • Din folkeregistrerte adresse
  • Skatteligning basert på opplysninger fra Skattedirektoratet. Det vil si alminnelig inntekt, skatt, skatteklasse og formue
  • Beregnet bruttoinntekt
  • Næringsinteresser som er registrert i Brønnøysundregisteret
  • Betalingsanmerkninger for eksempel inkasso, utlegg og lønnstrekk

Opplysningene brukes også til å beregne en kredittscore, som indikerer din personlige betalingsevne og kredittverdighet. Kredittscoren strekker seg fra 1-100 og jo lavere den er, desto vanskeligere blir det å oppnå kreditt. 

Når utføres en kredittsjekk?

Så fort du søker om lån, kredittkort eller en annen tjeneste som innebærer kreditt, som en avbetalingsordning eller en abonnementstjeneste, utføres en kredittsjekk. Denne gjennomføres automatisk, og det går derfor fort. Det er grunnen til at du som regel får svar innen kort tid på forespørselen eller søknaden din.


Hvem har lov til å foreta en kredittsjekk?

Før et kredittopplysningsselskap kan oppgi informasjon om deg, må de ha konsesjon fra Datatilsynet. Per dags dato er det kun fire selskaper som har denne tillatelsen, og det er Bisnode, Experian, Creditsafe og EVRY. Du kan derfor være sikker på at informasjonen din er trygg.


Disse selskapene kan heller ikke sende ut kredittopplysningene dine til hvem som helst, man må ha et saklig behov for å få tilgang. Som nevnt er ikke dette relevant for kun banker og finansinstitusjoner, men også for butikker som lar deg dele opp betalingen og aktører som tilbyr ulike former for abonnementer. Mottar du et gjenpartsbrev uten å forstå hvorfor noen har kredittsjekket deg eller du er uenig i grunnlaget, kan du sende en klage til virksomheten.


Kredittsjekk deg selv

Du kan kredittsjekke deg selv hos Bisnode og Experian, som er lovpålagt å sende deg all informasjon de har om deg hvis du ber om det. Da må du selv ta kontakt via hjemmesiden. Dersom du vil være på den sikre siden kan du kontakte begge selskapene. Du har også muligheten til å rette opp i eventuelle feil.

Om re:member kredittkort

Når du søker om et kredittkort hos re:member, tas det en kredittsjekk av økonomien din. Da kan du være sikker på at du ikke får innvilget en høyere kredittgrense enn du klarer å håndtere. Du kan få opptil 150 000 kroner i kreditt og inntil 45 dagers betalingsutsettelse.