re:member forbrukslån

200 000 kr o/ 5 år nom. rente 11,89 % / Eff. 12,74 %. Kostnad 67 265 kr. Totalt 267 265 kr.

Hva har gjeldsregistrene å si for dine kredittkort?

Gjeldsregistrene har størst betydning for deg som skal søke nye lån eller refinansiere annen gjeld. Har du planer om det er det kanskje det er på tide med en liten ryddejobb? Her kan du lese mer om hvorfor dine kredittkort påvirker hva som står om deg i gjeldsregisteret.

Med gjeldsregistrene kan banker og finansforetak enkelt skaffe informasjon om hvor mye forbruksgjeld du har, slik at de kan gjøre en mer korrekt kredittvurdering når du søker lån. I tillegg vil kredittopplysningsselskapene, Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk Sentralbyrå ha tilgang til gjeldsregisteret og informasjon om deg. Som privatperson får du også innsyn i egne opplysninger.

Hittil er det tre aktører som har fått konsesjon til å drive et nasjonalt gjeldsregister: 

  • Gjeldsregisteret AS
  • Norsk Gjeldsinformasjon AS  
  • Experian Gjeldsregister AS

Gjeldsregisteret inneholder kun informasjon om og summen av usikret gjeld, som forbrukslån, kredittkort, faktureringskort og lån med sikkerhet hos tredjepart. Boliglån, billån, studielån, offentlig og annen sikret gjeld er foreløpig ikke inkludert. 

Gjeldsregisteret regner kredittkort som gjeld – også ubrukte

Ikke alle er klar over at den totale kredittrammen på alle kredittkortene dine er synlige i gjeldsregistrene, selv om du aldri har brukt dem. Det gjelder også selv om du heller ikke planer om å bruke dem. 

Har du for eksempel et ubrukt kredittkort med en grense på 50 000 kroner, vil det telle som gjeld og være oppført i gjeldsregistrene. Grunnen er enkel: I teorien kan du bruke opp hele kreditten i morgen, og finansforetakene må ta hensyn til dette når du søker lån. 

Dette kan blant annet føre til at du får innvilget mindre i boliglån enn det du egentlig har råd til, fordi all forbruksgjeld regnes inn i totalen når banken avgjør hva du kan låne. Slik kan ubrukte eller for mange kredittkort skape trøbbel for boliglånet ditt, og derfor er det smart å kvitte seg med kredittkort du ikke bruker. 

Har du derimot ikke noen planer om å søke om nye lån eller å refinansiere annen gjeld, så vil ikke dette være noen problem for deg.

Slik sletter du kredittkort

Skal du kvitte deg med et eller flere kredittkort, hjelper det ikke å kun klippe kortene i to. For å slette et kredittkort, slik at det fjernes fra gjeldsregistrene, må du kontakte kortutsteder. 

Har du ikke helt oversikt over hvilke kort du faktisk har, finner du dette når du logger deg inn i ett av gjeldsregistrene. Der vil det også stå kontaktinformasjon til de ulike finansforetakene, slik at du slipper å lete frem hver enkelt. 

Når gjeldsregisteret mottar oppdatering om sletting fra finansforetakene, fjernes gjelden umiddelbart fra oversikten. Skulle det gå tregt bør du purre på slettemelding direkte hos kortutsteder. 

Husk at det å sperre kortet ikke er det samme som å si opp avtalen – du er nødt til å avslutte forholdet direkte med kreditor. 

Se hvem som har tilgang til gjeldsregisterene.

Kredittkort er fremdeles nyttig å ha

I tillegg til å kvitte deg med ubrukte kredittkort, bør du også tenke over hvilken kredittramme du faktisk har behov for. Har du et kort du ikke vil gi slipp på, men synes kredittrammen er for høy? Da kan du kontakte kortutsteder for å redusere kredittgrensen. 

Du trenger ikke slette alle kredittkortene dine, da de er nyttige å ha – spesielt når du handler på nett. Og når du betaler hele fakturaen ved forfall, unngår du at det påløper renter. Noen kredittkort gir ekstra gode fordeler, som rabattavtaler og reiseforsikring. Et kredittkort fra re:member er et kort med mange ulike fordeler som du kan nyte godt av.

Har du sjekket opplysninger om kredittkort i gjeldsregisteret?

Har du sjekket informasjonen om deg og dine kredittkort i gjeldsregisteret, og ønsker å se mulighetene for en høyere beløpsgrense på et kredittkort? Med re:member-kortet kan du få opptil 150 000 kr i kredittgrense, inntil 45 dager rentefri kreditt og kortet har ingen årsavgift. Gjennom fordelsprogrammet re:member reward får du gode rabatter i over 200 nettbutikker, og reiseforsikring er inkludert når du betaler minst halvparten av reisens transportkostnader med kortet.

Har du ikke et kredittkort fra re:member, kan du søke om et her