bat-lan.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Båtlån? Tenk på dette før du skal kjøpe båt

Går du rundt med en drøm om å kose deg på bøljan blå med familie eller venner? Kanskje sole deg på dekk, eller dra på fisketur? Mange har den samme båtdrømmen. Men før du ordner finansiering til båt, er det flere ting du må tenke over.

Å kjøpe båt kan være vanskelig, i hvert fall om du ikke har så mye erfaring med det. For å gjøre et godt båtkjøp er det viktig å gjøre hjemmeleksa grundig.

Selv om du mener du har funnet drømmebåten til en pris du er fornøyd med, er ikke kjøpet trygt i havn før du har sikret deg mot fremtidige overraskelser. Det er nemlig flere skjær i sjøen ved båtkjøp, og det tryggeste kan være å oppsøke råd av en kyndig person som kan gå over båten og vurdere pris og stand. Å kontakte et autorisert båtmotorverksted, en båtmegler eller besiktigelsesmann, kan være til hjelp.

Uansett om du kjøper båt fra forhandler eller privat, er det viktig å holde hodet over vannet. Derfor har vi laget en huskeliste over det viktigste du må tenke over før du søker båtlån:

1. Hvilket behov har du?

Først og fremst må du finne ut hva slags båt du trenger. Skal du bruke båten til å dra på fisketur alene, er det viktig at den er egnet til egenhendig bruk. Da er det vesentlig med navigasjon, kommunikasjon, sikt, manøvrering og fortøyning.

Er båten til hele familien, kan antallet og barnas alder være et avgjørende valg. Skal dere bruke båten til kun dagsturer eller overnatting? Ønsker du at båten skal kunne brukes til sportslige aktiviteter som for eksempel til vannski? Det er mange hensyn som må tas, og tenk over hvor interessert partneren din er.

Hvor båten skal brukes, er også en viktig faktor. Er det saltvann eller ferskvann? Åpent hav eller langs kysten? Dypt eller grunt vann? Før du begynner å kikke etter båt, bør du ha en klar formening om dypgang, hva båten må være godkjent for, ytelse og plass.

2. Båtplass

Hvor skal båten ligge? I store byer kan det være lange ventelister i de mest populære havnene. Faktisk kan du ende med å vente i flere år. Derfor kan det være smart å sjekke tilgang til båthavner – enten du skal leie eller eie plass. Det kan lønne seg å melde seg inn i en båtforening i forveien av båtkjøpet. Tenk også over vinterlagring.

3. Sjekk markedet

Sjekk utvalget på båter til salgs i annonser på internett, i avisen og hos båtmeglere. Privatpersoner som selger båt har som regel større forventninger til prisen enn hva som er reelt, og har derfor prutningsmonn. Du kan derfor alltid prøve deg på pruting. Fem til ti prosent er normalt å få gjennomslag for. Det gjelder både nye og gamle båter.  

4. Prøvetur og motorsjekk

Selger av båten har opplysningsplikt, men du som kjøper har samtidig undersøkelsesplikt. Drar du for å se på båten bør du sjekke at motoren ser vedlikeholdt ut, om bevegelige deler er smurt, drivstofftank, toalett, septiktank og vanntank, utrustningen, varmeanlegg, tekstiler og elektronikk.

Du burde også prøvekjøre båten. Kjør motoren hardt, og sjekk temperatur og oljetrykk. Er det en eldre båt, kan du høre med selger om å få kvitteringer på service av motoren.

Få gode tips til båtpuss og båtutstyr du trenger her.

5. Ta båten opp på land

Forlang alltid å inspisere båten på land. Da kan du sjekke under og se etter skader på skroget. Har båten gått på grunn? Er det synlige skader? Er propell og ror hele? Se også etter fuktighet, plastpest, i skroget. Pipler det illeluktende væske ut, er det et dårlig tegn.

Er det seilbåt du er ute etter, må du undersøke masten nøye. Master er nemlig sjelden reparerbare, og det koster mye å skifte dem ut. Heis seilene slik at du kan sjekke sømmer og stand på dem.

6. Se etter CE-skilt

Båter produsert etter 16. juni 1998 med en skroglengde mellom 2,5 og 24 meter, skal være CE-merket. Det samme gjelder motoren. Dette merket er et synlig bevis på at båten oppfyller kravene som er fastsatt i EU-direktivet med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Er den ikke det, kan både selger og kjøper få problemer.  

Sjekk også småbåtregisteret. Der kan du finne liste over stjålne båter i hele Norge. Dersom du har mistanke om at den er tyvegods, kan du kreve dokumentasjon fra selger som viser tidligere eierforhold. Aldri kjøp en uregistrert båt, og krev alltid legitimasjon av selger.

7. Kjøpekontrakt

Bruk alltid kjøpekontrakt! Da vil du stå sterkere om det skulle dukke opp en tvist senere, og begge parter sikrer seg best ved å ha det. Husk også at det kan være viktig med båtforsikring – spesielt hvis båten koster over 50 000 kroner.

Finansiering til båt

Avhengig av type og størrelse på båten du velger, kan det fort bli kostbart. Det kan ta lang tid å spare så mye penger, og da kan du ha behov for et båtlån. Et alternativ er å ta opp forbrukslån.

Med re:member forbrukslån kan du låne fra 10 000 til 350 000 kroner uten sikkerhet. Renten varierer fra 8,95 % til 20,70 % og blir fastsatt etter en individuell kredittvurdering. Prøv vår lånekalkulator for å se hvor mye lånet koster deg.

Å søke om re:member forbrukslån er helt uforpliktende og du kan alltid takke nei til tilbudet du får.