Rentefradrag
Når du har et lån, betaler du renter. Og betaler du renter, skal du ha rentefradrag på skatten – men hva innebærer dette?
Uansett om renten er lav eller høy kan den være litt lei å betale. Fordelen er at du får noe av dette tilbake, og det er dette som kalles rentefradrag. En annen god nyhet at du får fradrag på alle typer renter, om det så er boliglån, billån, forbrukslån eller kredittkort.
Hvor mye rentefradrag får jeg?
En liten ulempe er at rentefradraget har sunket de siste årene. I 2013 var det på 28 % av rentene du betalte inn det året, og siden har det sunket jevnt og trutt – i 2021 var det på 22 %.
Det betyr at dersom du samlet har betalt inn 100 000 kroner i renter, får du et rentefradrag på 22 000 kroner. Fradraget er flatt, det vil si at det er det samme uavhengig av inntekten din.
I tillegg til rentene kan du blant annet kreve fradrag for
- Omkostninger når du tar opp lån, inkludert etableringsgebyr.
- Finansieringsomkostninger når du refinansierer for å få lavere rente.
- Kostnader dersom du har hatt individuell nedbetaling av fellesgjeld i boligselskap.
- Renter hvis du har lån fra private långivere som familiemedlemmer, og fra arbeidsgiver.
- Renter og omkostninger når du har foretatt kredittkjøp.
- Renter på eventuelle lån i utlandet.
Det er likevel ikke alt av utgifter du kreve rentefradrag for, som for eksempel
- Rentetillegg på restskatt – dette gjelder ikke forsinkelsesrenter.
- Inkassogebyrer og inkassoomkostninger.
- Renter som er forfalt, men ikke er betalt i løpet av inntektsåret. Du får rentefradraget det året du betaler dem.
Hva må jeg gjøre for å få rentefradrag?
I praksis ingenting, da skattemeldingen skal være utfylt med riktige renter og kostnader du får fradrag på. Det er imidlertid alltid smart å sjekke skattemeldingen din nøye, siden det ikke er sikkert alle banker, kredittkortselskaper og andre har gitt opplysningene de har om deg til Skatteetaten.
I tillegg kan det være ektefelle, samboer eller medlåntaker har fått beløpet på sin skattemelding – om dere da endrer i postene, må det totale beløpet være det samme.
Hva gjør jeg hvis jeg ikke har fått rentefradrag?
Hvis det viser seg at du ikke har fått ført opp renter og fradragsberettigede kostnader du har betalt, eller fått feil beløp på skattemeldingen din, må du endre dette og si fra til långiveren slik at de får mulighet til å rette opp.
Om du forandrer noe, må du dokumentere dette. Du behøver ikke å sende inn dokumentasjonen til Skatteetaten, men ha den tilgjengelig dersom de ber om det.
Det er viktig at du husker å kontrollere og føre opp alle renter, kostnader og gebyrer du har betalt i løpet av inntektsåret i skattemeldingen, slik at du faktisk får rentefradraget ditt – det kan fort utgjøre mange tusen kroner for noen få minutters arbeid.