Kredittsjekk

Når vi snakker om kredittsjekk finnes det i hovedsak to typer – den andre gjør, og den du kan gjøre på egenhånd. Hva er forskjellen på dem, når og hvorfor blir du kredittsjekket, og hvordan kan du kredittsjekke deg selv? Det får du vite her.  

I Norge er det flere selskaper som har fått konsesjon fra Datatilsynet til å foreta kredittsjekk. Disse kalles kredittopplysningsbyråer, og de henter tilgjengelig informasjon om deg fra blant annet Brønnøysundregistrene og Folkeregisteret. 

De mest brukte kredittopplysningsbyråene er Experian og Bisnode, og det er strenge regler for hvordan de behandler dataene dine. Det betyr at selv om de får tilgang til kredittopplysningene dine, er ikke dette offentlig informasjon hvem som helst kan få utlevert. I personopplysningsloven står det at kredittopplysninger "bare gis til den som har saklig behov for den". Det betyr samtidig at du som privatperson ikke kan kredittsjekke andre enn deg selv. 

Når andre kredittsjekker deg

Kanskje du har fått et brev i postkassen der det står at du har blitt kredittsjekket? Dette kalles gjenpartsbrev, og du får det når du søker om lån, kredittkort, mobilabonnement eller avbetalinger. Dette er en kontroll av betalingshistorikken og -evnen din, og du får da en kredittscore som måles fra 0 til 100. Jo høyere tall, desto bedre er scoren din.   

Denne baseres blant annet på hva du har i inntekt, formue og gjeld, og om du har betalingsanmerkninger. Kredittscoren din forteller den som har kredittsjekket deg hvilken risiko det er å låne deg penger eller gi deg et kredittkort. Jo høyere risiko, desto høyere rente vil du ofte få.

Noen ganger kan du få brev om at det er foretatt en kredittsjekk av deg, uten at du forstår hvorfor. Da kan du be om en forklaring fra virksomheten som har bedt om kredittsjekken. 

Hva er forskjellen på en kredittsjekk og en kredittvurdering? 

Disse to begrepene blandes ofte, men enkelt forklart er dette forskjellen:

  • ​​En kredittvurdering analyserer den generelle betalingsevnen din
  • En kredittsjekk undersøker om du har god nok økonomi til å kunne betjene for eksempel et nytt lån, og om du har betalingsanmerkninger. 

Slik kredittsjekker du deg selv

Å kredittsjekke seg selv er gratis og enkelt, og tar kun et par minutter. Det kan være smart å gjøre det før du søker om lån eller kredittkort, slik at du ser hvor mye økonomien din tåler – eller om du kanskje ikke bør låne eller skaffe deg kredittkort i det hele tatt. 

Du kan gjøre kredittsjekken din hos nevnte Experian og Bisnode. Først legger du inn fødselsnummeret ditt, godtar vilkårene, registrerer kontaktopplysningene dine og bekrefter med BankID. Etter det kan du se alle opplysninger om deg de siste fem årene i en PDF på nettsiden. 

Dersom du finner ut at byrået har feil opplysninger om deg, kan du be om at dette blir rettet. Du bør derfor sjekke opplysningene nøye, da det kan være avgjørende for om du får innvilget lånet ditt eller ikke.