Hva er å innfri lån?

Å innfri et lån betyr at det er nedbetalt, og at du ikke har flere forpliktelser. Men hvordan innfrir du lån? Kan du gjøre det før tiden – og lønner det seg?

Uansett om du har gått opp i lønn, fått feriepenger eller har arvet penger– det er en god følelse når økonomien din tillatter at du kan innfri et lån. Jo færre lån og mindre gjeld, desto enklere er det å få kontroll og oversikt. Det kanskje aller beste er at det er enkelt å innfri et lån, og du kan gjøre det når du selv ønsker. 

Kan jeg innfri lån før tiden?

Ja, det kan du, og det gjelder uansett om du har boliglån, billån, studielån eller forbrukslån. Den store fordelen er at du når du innfrir lånet, så sparer du penger. Det er fordi du slipper å betale renter på avdragene dine. 

På forbrukslån og kredittkort lønner det seg å innfri lånet fordi rentene ofte er høye. Det lønner seg også på et boliglån selv om rentene er lave, fordi dette gjerne har en løpetid på 20 til 30 år. Et godt råd dersom du har mulighet til å innfri flere lån og kredittkort, er å starte med det som har høyest rente og så jobbe deg “nedover”. 

Om du ikke har mulighet til å innfri hele lånet, men likevel har råd til å betale mer, vil det alltid lønne seg å nedbetale lånet raskere – nettopp fordi du da betaler renter over færre måneder og år enn om du følger nedbetalingsplanen. 

Hvordan innfrir jeg lån før tiden?

Hvis du ønsker å innfri et lån før tiden, holder det vanligvis å betale restgjelden i nettbanken. Om du likevel er usikker, kan du ta kontakt med de du har lånet eller kredittkortet hos og spørre hvordan du går frem. Da vil du også få det eksakte utestående beløpet. 

Som regel får du en regning kun på den resterende summen, men noen ganger kan det være du må betale et lite gebyr. Gebyret vil uansett være såpass lavt at det likevel vil lønne seg å innfri lånet. 

Innfri lån – og spar pengene

Når du får ekstra penger mellom hendene, kan det friste å bruke dem på noe du ønsker deg – men som du kanskje ikke trenger. Pengene du hadde brukt på å nedbetale lånet, bør du isteden sette inn på en sparekonto. Sett av det samme beløpet som lånet, så får du raskt bygget deg opp en buffer som du kan bruke til uforutsette utgifter – eller drømmeferien. 

Innfri lån med refinansiering

Dersom du har mange forbrukslån og kredittkort med høye renter og gebyrer, kan det lønne seg å innfri disse gjennom å refinansiere – som betyr å samle alt i ett lån. Når du refinansierer vil du som regel få lavere rente, hvilket gjør at du raskere kan nedbetale gjelden din. 

Om du velger å refinansiere eller allerede har pengene klare – hvis du har mulighet, er det som regel alltid smart å innfri lån.