Hva er inkassovarsel?
Du får et inkassovarsel når du ikke har betalt en regning. Dette kan virke skummelt, men heldigvis er det enkelt å ordne opp i.
Har du fått et inkassovarsel, betyr ikke det at du har fått en betalingsanmerkning – ennå. Det er kun et varsel, og saken har ennå ikke gått til inkasso. Et inkassovarsel kan likevel ikke komme “ut av det blå”, og det er noen retningslinjer som må følges for at det skal være gyldig.
Når får jeg inkassovarsel?
Hvis du ikke betaler regningen din ved forfall får du påminnelser i form av purringer. Hvis du da ikke betaler, får du snart et inkassovarsel som har tre viktige regler:
- Det må være skriftlig
- Fristen for å betale det opprinnelige kravet må være utløpt
- Betalingsfristen må være på minst 14 dager
Hva gjør jeg hvis jeg har fått et inkassovarsel?
Betal regningen så fort som mulig, og senest innen de 14 dagene. Tar du tak med en gang, er saken ute av verden i løpet av noen få dager. Dersom du likevel ikke betaler går saken din til inkasso med en skriftlig betalingsoppfordring, og da påløper det gebyrer som kan bli større enn regningen var i utgangspunktet.
Går saken videre kan den etter hvert sendes til namsmannen eller forliksrådet, og da har den blitt til rettslig inkasso. Etter 30 dager kan denne føre til at du får en betalingsanmerkning, som blir stående i fire år – noe som igjen fører til at det blir vanskelig å oppta nye lån, kreditter, forsikringer og abonnementer. Så snart du gjør opp for deg, forsvinner betalingsanmerkningen.
Om du ikke har mulighet til å betale kravet, er det verste du kan gjøre å håpe at det forsvinner av seg selv. Ta kontakt med kreditoren og inkassoselskapet, så kan dere sammen bli enige om en betalingsutsettelse, eller lage en nedbetalingsplan som er tilpasset økonomien din.
Hva gjør jeg hvis jeg er uenig i et inkassovarsel?
Noen ganger kan man motta et inkassovarsel ved en feil. Om du mener det har skjedd, bør du umiddelbart ta kontakt med kreditor og inkassoselskapet, og bestride kravet. Sørg for å ha en skriftlig dialog, og ta vare på alle brev, eposter og dokumenter.
Hvis innvendingene dine ikke er grunnløse blir kravet sett på som omtvistet. Det kan da ikke drives inn gjennom vanlig inkasso, men går isteden til forliksrådet der det blir behandlet for en rettslig avgjørelse. Der kan kravet bli bortfalt, eller du kan bli pålagt å betale hele eller deler av kravet.
3 ting du kan gjøre for å unngå inkassovarsel
- Sørg for å ha kontroll og oversikt over økonomien din. Betal regningen når den kommer eller senest på forfallsdato, og lag avtalegiro når det er mulig.
- Ikke kjøp ting du ikke har råd til. Sett heller av penger til sparing.
- Dersom du er uenig i et krav – ta kontakt med kreditor. Jo lengre du venter, desto vanskeligere kan det bli å få løst saken.