Avdragsfrihet

I perioder der økonomien er stram, tilbyr en del banker avdragsfrihet på lån. Dette betyr at du for en gitt periode kun betaler renter og gebyrer. Den månedlige utgiften din blir da lavere. Totalkostnaden på lånet ditt blir imidlertid høyere.

Hvem kan søke om avdragsfrihet?

I utgangspunktet kan hvem som helst søke om avdragsfrihet dersom banken din tilbyr dette. De vanligste grunnene til å søke om avdragsfrihet er likevel situasjoner der du plutselig får dårligere råd. Dette kan for eksempel være samlivsbrudd, permittering, sykdom eller store, uforutsette utgifter.

Er avdragsfrihet et godt alternativ for meg?

Om du bør benytte deg av avdragsfrihet beror på flere ting. Dersom du har råd til å betale avdragene dine uten at det går utover livskvaliteten, er hovedregelen at det alltid lønner seg å betale avdrag som vanlig. Avdragsfrihet kan være en god løsning til å skape økonomisk spillerom, men lønner seg sjeldent i det lange løp.

I en overgangsperiode kan avdragsfrihet være både fornuftig og nødvendig. Eksempler på dette kan være i en mellomfinansieringsperiode: At du har kjøpt en ny bolig, men fremdeles betaler lånet på den gamle. I en slik situasjon, kan det være lurt å velge avdragsfrihet frem til den gamle boligen blir solgt, og lånet innfridd.