Avdrag

Når man tar opp et lån, betales det i all hovedsak ned i avdrag. Det vanligste er å betale et avdrag hver måned. Summen du betaler består da av avdrag, renter og eventuelle gebyrer banken din tar.

Hvor stort avdrag bør du velge?

For hvert avdrag du betaler, blir lånet mindre. Størrelsen på avdraget ditt avhenger av hvor lang nedbetalingstid du har avtalt med banken. Jo kortere nedbetalingstid du velger, desto større blir det månedlige avdraget. Fordelen med dette er at du sparer utgifter på renter.

Om du velger lang nedbetalingstid, vil hvert avdrag bli mindre. Ulempen er at totalsummen du må ut med ofte blir mye høyere. Grunnen til dette er at du må betale renter og gebyrer hver måned i tillegg til avdrag.

Dette anbefales

Det anbefales derfor at du betaler så store avdrag som mulig. På den måten blir du gjeldfri raskere, og du sparer penger på renter og gebyrer.

De fleste banker har dessuten løsninger der du kan betale inn ekstra avdrag de månedene du har penger til overs. Da trekkes det avtalte avdraget pluss renter og gebyrer som vanlig. I tillegg setter du inn et valgfritt beløp ekstra. Dette vil fungere som et vanlig avdrag, men uten at det tilkommer renter og gebyrer. Altså er det ren nedbetaling av lånet ditt.

Prøv vår generelle lånekalkulator og se hvor store avdrag du vil få dersom du tar opp lån.