hva-er-kredittkort.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 27,86 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 593 kr. Totalt 16 593 kr.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort, og mest sannsynlig så har du et liggende – enten du bruker det aktivt eller ikke i det hele tatt. Her har vi samlet ofte stilte spørsmål og svar om kredittkort.

Hva betyr ordet kredittkort?

Ordet kredittkort er sammensatt av to ord. «Kort» er et stykke tykk og hard plast eller papir, som blir brukt til å trykkes eller skrives på. I denne sammenhengen er det kun en beskrivelse på det fysiske kortet du kan putte i lommeboken din.

«Kreditt» er den økonomiske tilliten en av partene i kontaktforholdet får for å kjøpe varen uten å betale for den øyeblikkelig. I denne sammenhengen vil det si at kjøper regnes som kredittverdig, eller betalingsdyktig, og plikten for å betale utsettes.  

Hva er forskjellen på et kredittkort og et vanlig bankkort?

Et vanlig bankkort, også kjent som et debetkort, er knyttet til brukskontoen du har hos banken din. Dette er den kontoen der penger blir satt inn, for eksempel lønnen du får av arbeidsgiveren din. Når du bruker debetkortet for å betale varer i butikken blir beløpet trukket fra brukskontoen. Dersom du må betale et høyere beløp enn du har på kontoen din, vil kortet bli avslått.

Med et kredittkort får du muligheten til å utsette betalingen og betale etterskuddsvis. Det fungerer slik: Banken eller finansieringsselskapet du har fått kortet fra, tar på seg ansvaret for å betale beløpet – mot at du betaler tilbake på et senere tidspunkt. Dette kan regnes som et lån. I Norge er det vanlig at dette lånet er rentefritt i en gitt periode, og betaler du innen den gitte fristen, slipper du å betale mer enn varen kostet.

Kredittkort har en grense på for hvor mye kreditt du har fått av banken. Når denne kredittgrensen er nådd, altså brukt opp, må du betale ned deler av det du skylder før du kan benytte deg av kortet igjen.

Den største forskjellen på et kredittkort og et vanlig bankkort er altså det som skjer når du benytter deg av kredittkortet på varekjøp. Men for at du enkelt skal kunne sammenligne har vi laget en enkel oversikt:

Bankkort:

Kredittkort:

 • Pengene for kjøpet trekkes rett fra brukskonto
 • Pengene for kjøpet betales etterskuddsvis
 • Virker ikke når kontoen er tom
 • Virker ikke når kredittgrensen er nådd. Hos re:member er den opptil 150 000 kroner
 • Har ofte årsgebyr og svært få fordeler
 • re:member har ingen årsgebyr og mange fordeler  gjennom re:member reward

 

Hva kan kredittkort brukes til?

Et kredittkort er et betalingsmiddel du kan bruke til å kjøpe alle typer varer og tjenester. Det har mange bruksområder, men i noen spesifikke situasjoner vil det lønne seg å bruke kredittkort fremfor et vanlig bankkort.   

Netthandel utgjør en av de beste bruksområdene for kredittkort. Ved å betale med kredittkort på nett sikrer du at brukskontoen din blir ivaretatt dersom noe skulle skje. Et eksempel kan være at nettbutikken går konkurs og du ikke mottar varen du har betalt for. I slike tilfeller kan kortutsteder hjelpe deg med det økonomiske tapet, og bistå deg med refusjon av pengene. Det forutsetter at du har forsøkt å kontakte selger, men ikke kommet noen vei.

Les mer om trygg netthandel her.

Kredittkort lønner seg også når det er snakk om ferie. Det gjelder ikke kun til å bestille selve reisen, men også bruk under ferieoppholdet. Grunnene er flere: Skulle du være så uheldig at du mister kortet, er du sikker på at ingen får tilgang til brukskontoen din. Det vil alltid lønne seg å ha med to kort, så du har midler tilgjengelig dersom det skulle skje noe med det ene kortet.    

Du kan også bruke kredittkortet til varekjøp eller tjenestekjøp. Fordelen er at du kan se alle transaksjonene, og oppdager du uvanlig aktivitet på kortet kan du melde fra til kortselskapet. Enkelt sagt; det vil være enklere å rydde opp dersom du skulle være uheldig.

Les mer om fordeler med kredittkort fra re:member her.

Hvordan kan jeg sammenligne kredittkort?

Kredittkortmarkedet er stort og det er mye å velge mellom. Det kan derfor være smart å sjekke ut mulighetene som finnes, og sammenligne kredittkort for å finne det som passer deg best. Det kan nemlig være store forskjeller og ved å se nøye på følgende egenskaper kan du finne det som passer ditt bruk:

 • Hvilke gebyrer og avgifter har kredittkortet?

 • Hva er kredittgrensen?

 • Kan du lage egen PIN-kode?

 • Hva slags renter får du på kredittkortet?

 • Hvor lang betalingsutsettelse får du?

 • Følger det med forsikringer?

 • Hvilke fordeler får du med kortet, for eksempel fordelsprogrammer?

Hvem kan søke om kredittkort?

Dersom du har bestemt deg for å skaffe deg et kredittkort er det lurt å sette seg inn i kriterier som må oppfylles for at du skal kunne få et kredittkort. De fleste kortutstedere har noen minimumskrav, de vanligste er:

 • Aldersgrense – I Norge er det lovbestemt at du må være minst 18 år for å kunne søke om et kredittkort. Det kan i tillegg være at kortutsteder har egne aldersbestemmelser, for eksempel 23 år.

 • Stabil inntekt – Mange krever at du har en fast inntekt, eller fast jobb, for å kunne få kredittkort.

 • Betalingsanmerkning – Betalingsanmerkninger og aktive inkassosaker kan være årsaken til at du blir avvist som kredittkortkunde. Derfor bør du sørge for å ha gjort opp alle betalingsanmerkninger. 

Få tips til hva du bør gjøre dersom du har fått et inkassovarsel her.

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Du har sikkert opplevd å få brev i posten som forteller at noen har hentet ut informasjon om deg. Dette brevet kalles for et gjenpartsbrev, og skjer hver gang du søker om et kredittkort eller lån. Å få kredittkort uten kredittsjekk er dessverre ikke mulig.

Årsaken til at det blir foretatt en kredittvurdering av deg, er rett og slett for å finne ut om du er kredittverdig og har betalingsevne. Under en kredittsjekk mottar kortutsteder, fra et kredittvurderingsselskap, ulik informasjon. Blant annet din folkeregistrerte adresse, skatteligningen din som er basert på opplysninger fra Skattedirektoratet, beregnet bruttoinntekt, samt eventuelle næringsinteresser du måtte ha og betalingsanmerkninger som inkasso, utlegg og lønnstrekk.

Hvor mye penger kan jeg låne?

Maksimal kredittgrense for de aller fleste norske kredittkort ligger på 100 000 til 150 000 kroner. Men det er ikke automatisk slik at du får 150 000 kroner i kreditt selv om du søker om det. Det er nemlig slik at kredittgrensen bestemmes av den individuelle kredittsjekken av deg.

Kredittkort fra re:member

Med re:member kredittkort følger det mange gode fordeler. I tillegg til at du kan få opptil 150 000 kroner i kreditt, 45 dagers betalingsutsettelse og det ikke er noe årsavgift på kredittkortet, får du også tilgang til fordelsprogrammet re:member reward.

re:member reward er fordelsprogrammet for alle som har et re:member kredittkort. Du kan få opptil 25 % reward-rabatt i over 200 nettbutikker. Her kan du finne flere kategorier, som blant annet inneholder nettbutikker innen foto, elektronikk, reise, sport og fritid, interiør og leiebil.

Når du bruker kredittkortet ditt til reise, og betaler minst halvparten av reisekostnadene med re:member-kortet, får du reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Reiseforsikringen gjelder deg, ektefelle eller samboer, og hjemmeboende barn under 21 år – eller inntil tre medreisende.

Søk om et re:member kredittkort her.