Eff. rente 30,33 %,
15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 717 kr. Totalt 16 717 kr.
Personlig digital sikkerhet
Både du som kunde og vi i re:member har et ansvar for at din personlige informasjon ikke skal komme i gale hender, blir endret eller ødelagt.
Vi gjør kontinuerlige tester og oppdateringer av våre systemer og sikkerhetsløsninger for å sikre at informasjonen i våre systemer alltid er optimalt beskyttet. Når du for eksempel bruker nettbanken vår, så er informasjonsoverføringen mellom våre systemer og din enhet kryptert. Men det holder ikke at bare våre systemer er sikre. Du må selv sikre at den enheten du bruker sammen med dine passord og personlige opplysninger er beskyttet. Se på din data, nettbrett eller mobiltelefon som verdisaker og vær like forsiktig med dem som du er med lommeboken eller nøklene dine. Unngå også å laste ned bilder, filmer, spill, programmer og lignende fra ukjente websider da det øker risikoen for angrep.
Din datamaskin
Det er viktig å holde operativsystemet og programvarene på din data oppdatert, samtidig bør du bruke et antivirusprogram for å øke sikkerheten. I tillegg til dette finnes det også andre ting du kan gjøre for å beskytte datamaskinen din.
Å beskytte din data betyr at ingen uvedkommende får tilgang til enheten eller til den informasjonen som finnes lagret i den.
Teknisk beskyttelse
Om ikke datamaskinen din har en tilstrekkelig god nok beskyttelse mot for eksempel virus, er det ikke vanskelig for en svindler med forholdsvis enkle tekniske grep å få tak i din informasjon. Virus eller annen skadelige ting som tar over din data kan forårsake mange ulike typer problemer. Noen kan endre informasjon, mens andre kan gi svindelere muligheten til å fjernstyre dataen din. For å unngå dette bør du innstallere beskyttelse i form av brannvegg og antivirusprogram.
Å fikse en teknisk beskyttelse er ikke en engangsgreie. For å følge med i den tekniske utviklingen behøver du å kontinuerlig oppdatere programmer på datamaskinen din. Ofte kan du gjøre innstillinger slik at programmet oppdateres automatisk. Å installere de oppdateringer som programmet anbefaler deg, som for eksempel webleser og operativsystem, er veldig viktig. Om noen ber deg om å stenge dine sikkerhetsfunksjoner for å kunne levere en tjeneste, bør du ikke følge denne oppfordringen.
Hvordan du surfer
En teknisk beskyttelse er nødvendig, men det må også kombineres med et sikkert bruk. Husk å være forsiktig med å klikke på linker eller laste ned programmer som kommer via e-post eller ulike typer av forum, spesielt når du ikke kjenner avsenderen. Om du er usikker på om en fil eller et program som du har lastet ned inneholder skadelig innhold, bør du først lagre den på din harddisk og etterpå kontrollere det med hjelp av ditt antivirusprogram. Logg ut fra websider når du har gjort det du skulle.
Sjekkliste for sikker databruk
- Forsikre deg om at operativsystemet på datamaskinen oppdateres automatisk.
- Takk alltid ja til oppdateringer av kjente programmer som du allerede har installert på dataen din.
- Ha et oppdatert antivirusprogram.
- Forsikre deg om at du har en brannvegg.
- Tenk på hvilke websider du besøker og hva du laster ned, installer aldri ukjente program.
- Sikre alltid datamaskinen din med et passord slik at den er låst for fremmede.
- Passordet bør inneholde minst åtte tegn i en tilfeldig rekkefølge.
- Ha med alle typer av tegn i passordet, små og store bokstaver, sifre og spesialtegn.
- Velg aldri et passord som kan kobles til deg på noen måte, for eksempel navn på dine barn, husdyr eller personnummer.
- Unngå vanlige ord som ”sommer” eller ”password”.
- Når du har gjort det du skal på en webside (for eksempel i nettbanken) bør du logge ut fra websiden.
- Ikke legg datamaskinen i bilen eller på andre plasser der den er lett å stjele.
Dine kort og koder
Ikke gi ut eller legg igjen opplysninger om kortet, kortnummer eller PIN-kode til noen. Husk på at kredittkortet ditt er et verdipapir. Bruk det med omhu og oppbevar det på et trygt sted.
Tenk også på:
- Ikke skriv ned PIN-koden på kredittkortet eller på et papir som du oppbevarer i nærheten av kortet.
- Aldri gi ut din PIN-kode til noen.
- Ikke gi ut kredittkortopplysninger eller PIN-koden din via e-post eller telefon.
- Dersom du mister kredittkortet, det blir stjålet eller det på noen annen måte blir borte, må du sperre det umiddelbart. Ring Sperretjenesten, den er døgnåpen.
Dine personlige oppgaver
Bare gi ut ditt personnummer når det er nødvendig. Kontroller at kredittopplysninger og fakturaene stemmer overens med forbruket ditt. Bruk gjerne en låsbar postkasse for å minste risikoen for tyveri av post.
Vær oppmerksom på hvordan du håndterer din personlige informasjon dersom du logger inn i for eksempel nettbanken fra et offentlig nettverk slik som en kafe. Vær nøye med å logge ut når du er ferdig med ærende.
Lån aldri ut dine kort, passord eller andre verdisaker til noen andre.
Ikke oppbevar PIN-koden i nærheten av kortet ditt. Vær oppmerksom på hvilke steder du bruker kortet ditt, slik at kortinformasjonen ikke kommer i feile hender.