avdragsfrihet.jpg

re:member forbrukslån

175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.

Hva er avdragsfrihet?

Som de fleste andre har du nok en eller annen form for lån, om det så er til bolig eller forbruk. Du har også kanskje hørt om uttrykket “avdragsfrihet”, men vet du hva det egentlig betyr? Vi skal se litt nærmere på fordelene og ulempene med avdragsfrihet.

Et nytt lån kan gi store endringer i privatøkonomien, og for å gjøre denne overgangen litt lettere, tilbyr noen banker avdragsfrie perioder på lånet. Avdragsfrihet betyr at du ikke betaler avdrag på selve lånet – som vil si en pause fra nedbetalingen på lånet. Istedenfor betaler du kun renter og gebyrer.

Hvordan fungerer avdragsfrihet?

Meningen med avdragsfrihet er å kunne gi deg økonomisk pusterom i perioder du har behov for det. Når du søker om avdragsfrihet på et lån forskyver du selve nedbetalingen på lånet fram i tid, og regningene i den avdragsfrie perioden blir lavere ettersom du kun betaler renter og gebyrer.

Hvor lang denne avdragsfrie perioden er, vil variere fra tilbyder til tilbyder, men hva slags lån du har vil også ha en betydning. Enkelte långivere på boliglån har i noen tilfeller avdragsfrihet i opptil ti år, men långivere av forbrukslån har i noen tilfeller opptil tre år avdragsfrihet.

I noen tilfeller kan du bli nektet avdragsfrihet selv om det er mulighet for det. I slike saker er årsaken vanligvis at tilbyder ser at du kommer til å få problemer med tilbakebetaling av lånet når du har fulle terminbeløp.

re:member forbrukslån tilbyr ikke avdragsfrihet.

Andre betalingsutsettelser

Noen tilbydere har også betalingsutsettelser. Det betyr at du utsetter hele betalingen, og ikke bare selve nedbetalingen på lånet. Et eksempel på dette er Lånekassen som forvalter studielån i Norge. Hos Lånekassen er det mulig å få betalingsutsettelse.

Oppstår det et behov for å utsette betalingen av regningen på ditt forbrukslån, er det mulig å søke om betalingsfri måned på ditt forbrukslån fra re:member.

Fordeler og ulemper ved avdragsfrihet

Det finnes både positive og negative sider ved avdragsfrihet. På den positive siden kan det være gunstig for den personlige økonomien din, om du bruker det gjennomtenkt. I tider med trang økonomi, vil det være mulig å komme over kneika med et slikt tilbud. Kanskje ryker vaskemaskinen, eller at bilen må på verksted – da kan avdragsfrihet på lån lette trykket.

Ulempen med avdragsfrihet blir at det totale beløpet du må betale tilbake øker. På større lån kan forskjellen på å bare betale renter og gebyrer, mot å betale direkte på lånet også, være flere tusen kroner i måneden. Denne økningen kan gjøre de månedlige innbetalingene vanskeligere.

Få tips til hvordan du setter opp et familiebudsjett her.