Mann bygger. Realiser drømme-badet med et forbrukslån.

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,95 % / Eff. 14,32 %. Kostnad 24 660 kr. Totalt 89 660 kr.

Dette kan du gjøre selv når du skal pusse opp badet

Planlegger du å pusse opp badet selv? Det kan redusere kostnadene dine, men det innebærer også en risiko. Hva kan du egentlig gjøre på egen hånd og hva må du overlate til proffene?

Det å pusse opp badet er ikke bare noe av det største, men også noe av det mest kostbare du kan gjøre i hjemmet ditt. God planlegging er derfor viktig, spesielt hvis du ønsker å bidra til arbeidet selv.

For selv om du i utgangspunktet kan gjøre det meste av oppussing i huset eller leiligheten på egen hånd, er det en rekke ting du må være obs på hvis du skal pusse opp bad selv. re:member gir deg en innføring i hva du kan gjøre selv, og hva du er nødt til å la håndverkerne ta seg av.

Oppussing bad - gjør det selv

Kostnader, tid, arbeidsmengde og hva slags arbeid du selv kan gjøre avhenger av hvor omfattende oppussingen blir. Hvis badet skal totalrenoveres må fagfolk gjøre jobben. Er du handy og praktisk anlagt er det likevel ganske mye du kan gjøre på egen hånd - bare sørg for at badet er sjekket for fukt og råte på forhånd.

Bytte innredning og gjøre overflatearbeid er enkle grep du selv kan fikse, men du bør forsikre deg om at det ikke er noe galt med membranen på baksiden. Overflatearbeid gjelder alt av maling, flislegging, fuging og silikonering, og krever ikke at du er faglært.

Som amatør kan du likevel ende opp med å gjøre feil, så forhør deg godt med forhandlere og fagfolk slik at du kjøper riktige materialer. Fliser og maling må for eksempel tåle vann. Skal du pusse opp et lite bad, finnes det også mange gode plassbesparende løsninger.

Du kan rive badet selv

Hvis badet ditt krever et større prosjekt og du skal i gang med å totalrenovere eller pusse opp et gammelt bad, er det greit å vite at du kan gjøre rivejobben helt selv - så lenge du har hatt en befaring med en fagmann og vet hva du kan rive. Resten bør du overlate til proffene.

– Du kan spare penger på å rive det ned på egen hånd, men vi anbefaler at du får fagfolk til å gjøre om badet. Vi ser ting som mugg og råte - ting du kanskje ikke ser selv, sier daglig leder Simen Hozori i Vinderen Rør, en medlemsbedrift av rørleggerkjeden Rørkjøp.   

Oppussing bad

Dette må du ha hjelp til

Alt av elektrisk arbeid må gjøres av sertifiserte håndverkere, det er lovpålagt. Rør og avløp kan du gjøre på egen hånd, men det anbefales ikke. Du risikerer trøbbel senere - for våtromsnormen må følges til punkt og prikke.

Uansett hvor nevenyttig du er, krever nemlig forsikringsselskapene at alt arbeid på rør, vann, avløp og bærende konstruksjoner skal utføres av fagfolk. Oppstår det vannskader eller andre uhell på grunn av arbeid du selv har gjort, får du ikke pengene tilbake på forsikringen.

– Fagfolk er pliktige til å ha en byggeforsikring, som betyr at vi tar regningen hvis noe skulle skje. Hvis du som privatperson gjør det på egen hånd, er ikke forsikringsselskapene nådeløse når regningen på erstatning kommer, forteller Simen.

Derfor er det veldig viktig at du får sertifiserte håndverkere til å utføre arbeidet slik at det blir gjort i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Husk å tegne en kontrakt slik at dere slipper eventuelle misforståelser og krangling.

Simen Hozori Rørkjøp

Unngå problemer senere

Vær på den sikre siden og benytt deg av håndverkere med våtromssertifikat til å ta seg av større jobber som å sette opp membran og fuktsperre. Da legger du alt til rette for at du slipper å få problemer i form av erstatningstap senere. Sørg også for å få FDV-dokumentasjon, som står for forvaltning, drift og vedlikehold. Da har du papirer på at alle forskrifter er fulgt og at jobben er utført av kvalifiserte fagfolk.

Oppussing bad gjøre selv

Mangler du finansiering til å pusse opp badet?

Hos re:member kan du låne fra 10 000 til 350 000 kroner. Du velger selv om du vil låne til å pusse opp et helt bad eller bare til å fikse noen småting, og det stilles ikke krav til sikkerhet. Bruk lånekalkulatoren for å se hvor mye det koster å låne eller søk om et forbrukslån i dag.