bygge-hytte.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Bygge hytte? Dette må du tenke på

Mange nordmenn drømmer om bygge hytte på fjellet eller ved sjøen, men hva er egentlig viktig å ta høyde for dersom du skal sette drømmen ut i livet? Her får du en rekke tips som kan gjøre prosessen lettere når du skal bygge hytte.

Det aller første du bør ha tenkt gjennom når du skal bygge hytte, er hva slags budsjett du har. Ikke minst kan det være lurt å få hjelp av en byggmester eller arkitekt til å regne på hva de reelle kostnadene kan komme på. Når man bygger hytte, har det nemlig lett for å dukke opp uforutsette kostnader.

Start med tomten når du skal bygge hytte

Skal du bygge hytte er du nødt til å ha skaffet deg en passelig tomt å bygge på. Dersom tomta er flat og fin, kan du mest sannsynlig starte byggeprosessen med en gang, men har du valgt deg en tomt i kupert terreng, kan det være at tomta trenger en del bearbeidelse før selve byggingen kan gå i gang. Blant annet kan det hende du må jevne den ut, hugge trær og busker, eller drenere og rette opp. Har du et større budsjett å gå på, kan det være en god idé å ta kontakt med en anleggsgartner eller hagearkitekt for å få tips til hvordan tomta best kan utnyttes.

Etter at tomta er ferdig planert ut og bearbeidet, står grunnmuren for tur. Skal du bygge hytte i strandsonen, bør du sjekke om naboene omkring har vært plaget med oversvømmelser på våren. I så fall, bør du ta ekstra høyde for dette når du bygger.

Arkitekttegnet hytte eller ferdighytte?

Når det kommer til selve skallet på hytta, finnes det mange ulike alternativer til ulike priser. Du kan velge en ferdighytte som allerede er designet og “klar”, eller du kan få en arkitekt til å tegne noe som er skreddersydd dine behov og ønsker.

Begge alternativer fører med seg fordeler og ulemper. Et åpenbart minus med arkitekttegnet hytte, er prisen. Å bruke arkitekt når du skal bygge hytte, kan fort koste deg mellom 100 000 og 300 000 kroner, avhengig av hva du skal ha. På den andre siden, får du en helt unik hytte, og du vil hele veien ha mulighet til å komme med innspill og endringer.

Velger du en ferdighytte, kan du komme unna med en langt lavere prislapp. Prosessen er raskere, og du kan være trygg på at “oppskriften” som følges når hytta bygges er godt gjennomprøvd. På den andre siden vil du ha mindre påvirkning på materialvalg og design, samtidig som sjansen er stor for at mange andre har valgt akkurat samme hytte som deg.

Har du allerede hytte, men ønsker å bygge ut for å få mer plass? Les om tilbygg for hytter her.

Hva kan du gjøre selv når du skal bygge hytte?

Som privatperson er det sjelden lønnsomt å gjøre for mye av arbeidet med selve byggeprosessen selv. Det kan kanskje se sånn ut ved første øyekast, men å administrere og utføre byggearbeid er langt mer tidkrevende enn det ser ut. Ikke minst krever det at du har kunnskap og erfaring innen byggfag. På en del av arbeidet kreves det dessuten dokumentasjon på at arbeidet er utført av en faglært håndverker, en såkalt samsvarserklæring. Mangler du denne, kan det fort bli veldig dyrt å bygge hytte.

Det du derimot kan gjøre selv er kosmetiske ting som maling eller om du er nevenyttig av deg, kan du spare en del på å legge gulv og sette på panel eller gips i tak og på vegger.

Innlagt strøm og vann?

Et annet punkt du bør ha klart før du bygger hytte, er om du ønsker innlagt strøm og vann. I mange hytteområder er det i dag lagt opp til at de fleste enkelt kan få tilgang på dette, men ikke overalt.

Undersøk derfor om du må sende inn spesifikke søknader til kommunen for å få koblet deg på eksisterende rør- og strømnett, eller om du må grave og legge til rette for dette selv. Forhør deg også med kommunen om eksisterende planer og om eventuelle fremtidige planer. Om du har kjøpt hyttetomt et sted det ikke allerede er lagt rør, kan det nemlig bli en kostbar affære dersom du ønsker å nyte morgenavisen på et vannklosett med oppvarmede fliser under tærne.

Kommer du til å tilbringe lite tid på hytta, bør du være klar over at frost er den vanligste årsakene til vannskader. Vann som fryser til is øker volumet med omtrent 10 %, og kan føre til at vannfylte rør sprekker. Husk derfor alltid å stenge hovedvanntilførselen når du forlater hytta og lukke alle lufteventiler og vinduer.

Toalettløsninger

Det finnes flere alternativer til toalettløsninger for familiens andre hjem. Mens det å bære vann, hogge ved, fyre i peisen og tømme utedo er synonymt med hytte for noen, ønsker andre å heve standarden på stedet de skal tilbringe en eller flere av sine etterlengtede ferieuker.

Vi kan dele de vanligste variantene i fire kategorier: Biotoalett, utedo, forbrenningstoalett og vannklosett. Før du bestemmer deg bør du tenke over følgende spørsmål:

  • Hvor mye vil selve toalettet koste?

  • Hvor mye vil installasjon koste?

  • Hvor mye vil det koste i drift?

I tillegg bør du tenke over hvor mange som bruker hytta og hvor ofte. Tenk også litt fram i tid. Vil familien øke, ikke bare de neste årene, men de nærmeste 10-20 årene?

Slik får du råd til å bygge hytte

Det er mange som drømmer om en fritidsbolig de kan rømme til i helgene og i ferier, men sliter med finansiering. For å få råd til å bygge hytte er det viktig å ha økonomisk kontroll. Selv om det å lage budsjett kan virke kjedelig og tidkrevende, er det ikke så vanskelig. Med en detaljert oversikt over utgifter og forbruk, er det lettere å komme i gang med målrettet sparing.

Hos re:member kan du låne opptil 350 000 kroner med re:member forbrukslån som kan hjelpe deg på veien. Hva med noen nye møbler som er gode å sitte i? Lag en detaljert nedbetalingsplan slik at du kan realisere drømmen om å bygge hytte, samtidig som du har kontroll over regningene. Bruk lånekalkulatoren vår for å se hvor mye lånet totalt vil koste deg, og hvor mye du må betale hver måned.

Her kan du søke om et re:member forbrukslån.

Lykke til med hyttebyggingen!