bygge-platting.jpg

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,95 % / Eff. 14,32 %. Kostnad 24 660 kr. Totalt 89 660 kr.

Bygge platting? Dette bør du tenke på.

Ønsker du deg en uteplass i solveggen hjemme eller på hytta? Et sted å nyte en varm kopp kaffe på krystallklare vinterdager, eller fyre opp grillen om sommeren? Da kan det å bygge en platting være en god og enkel løsning.

Det å bygge platting selv, trenger ikke å være så vanskelig. Fordelen med en platting fremfor en høyere terrasse eller veranda, er at det er en forholdsvis enkel konstruksjon. Platting er på et vis et flatt, utendørs gulv som legges rett på bakken.

Selv om du naturlig nok bør sørge for et riktig oppsett, en gjennomtenkt plan og regelmessig vedlikehold, trenger ikke plattingen å være spesielt komplisert å bygge. Dette bør du tenke gjennom før du skal bygge platting:

Må jeg søke om tillatelse for å bygge platting?

Du trenger ikke å søke kommunen om lov til å bygge platting som ligger flatt på bakken. Dersom det du bygger derimot ligger over en halv meter over bakken, må du søke kommunen om byggetillatelse.

Høyde er én ting, plassering noe annet. Hvis du planlegger å bygge en platting som går mot for eksempel arealformål, planbestemmelser og hensynssoner, vil du måtte søke om å få bygge den.

Dersom du er det minste i tvil om hvorvidt den plattingen du har planlagt å sette opp må ha byggetillatelse eller ikke, bør du kontakte kommunen og spørre. Hvis du ikke har de nødvendige papirene i orden, kan du i verste fall bli nødt til å rive plattingen etter at den er ferdig bygget.

Hva bør jeg tenke på i planleggingen?

Når du planlegger å bygge platting, bør du naturlig nok ta en grundig vurdering av hvor stor plass du egentlig trenger, og hvilket område som har størst potensial for å dekke de behovene du har utendørs.

Gjør en enkel opptegning og se hvordan du best kan plassere plattingen inn i omgivelsene rundt huset eller hytta. Utegulvet bør finne sin naturlige plass i landskapet, og du kan leke deg med størrelse og utseende, samtidig som du sørger for at plattingen dekker et stort nok område til at du kan bruke det akkurat slik du ønsker.

Deretter må du ta en vurdering av hva slags type plank du skal bruke, og hvor mye fyllmasse og grus du trenger. Dersom underlaget er forholdsvis flatt, kan det holde med grov grus, er landskapet mer kupert kan det være behov for å fylle på med pukk underst.

Dette bør du tænke på når du skal bygge platting

Hvordan utfører jeg selve jobben?

Start med å jevne ut underlaget der plattingen skal ligge. Det bør være flatt, og med riktig helling slik at regnvann renner vekk fra husveggen.

Deretter bør du fjerne nok masse fra underlaget til at du har cirka en halv meter opp til der plankene skal ligge. Her kan du legge en fiberduk, som vil hjelpe deg med å holde grusen på plass og forhindre ugress fra å vokse opp mellom plankene på plattingen. Så fyller du på med grus på toppen, stamper det sammen, og underlaget er klart.   

Nå kan du begynne med å bygge plattingen. Juster høyden på plattingen med hvor langt ned i grusen du legger bjelkene. Avstanden mellom bjelkene under gulvet, vil avhenge av hva slags plank du bruker til overflaten, så sørg for å ha dette avklart før du gjør ferdig underlaget.  

Til selve gulvet kan du bruke vanlige terrassebord eller ferdigspikrede trelemmer, og beise med de fargene du selv ønsker. Husk at det er bedre å bruke skruer enn spiker utendørs, da de sitter bedre.

Behov for mer sengeplass på hytta? Les mer om å bygge anneks til hytta her.

Finansieringshjelp til å bygge platting

Men før du kan invitere til en hyggelig grillsammenkomst på den nye plattingen, må den planlegges og bygges. Skulle du trenge finansiering til byggeprosjektet tilbyr re:member forbrukslån uten sikkerhet. Du kan låne opptil 350 000 kroner, og du kan til enhver tid innfri hele lånet uten ekstra kostnader.

Bruk gjerne lånekalkulatoren vår for å se hvor mye lånet koster deg. Alt du trenger å gjøre er å plotte inn ønsket lånesum og nedbetalingstid, så får du opp hvor mye lånet vil koste deg ved ulike rentebeløp. Søk om re:member forbrukslån her.

Lykke til med plattingen!