Søk om refinansiering

175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.

Nedbetaling av lån

Det er mange som har spørsmål rundt nedbetaling av lån, og mulighetene for å redusere rentekostnadene gjennom å refinansiere. Kanskje du også lurer på dette? Her er får du svarene. 

Uansett om det gjelder boliglån, billån, studielån, forbrukslån eller kredittkort – når du skal nedbetale lån er det mange begreper å forholde seg til, og noen av dem kan være vanskelig å forstå. Det gjelder kanskje spesielt det som handler om nedbetalingstid. 

Lønner det seg for eksempel med kort eller lang nedbetalingstid, og bør du betale ned på lånet eller spare?

Hva betyr nedbetalingstid?

Nedbetalingstiden er tiden du har på å betale tilbake pengene du har lånt. Noen nedbetalingstider er lange, som boliglån, der du har stilt sikkerhet. Her er det vanlig med opptil 30 år. Andre nedbetalingstider er kortere, som forbrukslån, der du ikke har stilt sikkerhet. Da tar den du har lånt penger av høyere risiko, og derfor vil de at nedbetalingen skal gå raskere – gjerne i løpet av noen få måneder eller noen få år. 

Bør du velge kort eller lang nedbetalingstid på lånet?

Nedbetalingstiden påvirker den totale kostnaden og prisen du betaler for lånet ditt. Dette kan enkelt forklares slik:

  • Har du lang nedbetalingstid på lånet får du lavere månedlige kostnader, men den totale kostnaden du betaler er høyere.
  • Har du kort nedbetalingstid på lånet får du høyere månedlige kostnader, men totalkostnaden du betaler er lavere. 

Det vil alltid lønne seg å ha kortest mulig nedbetalingstid, ettersom du betaler mindre i renter og omkostninger, men av og til kan det være ting som gjør at du ønsker en lengere nedbetalingstid. Her må du se hva du har økonomi til, og prøve å nedbetale så raskt du kan. Samtidig bør du være realistisk, slik at du ikke forplikter deg til en nedbetalingsplan du ikke klarer å overholde – da kan du risikere å få betalingsanmerkninger. 

Bør du nedbetale gjeld eller spare?

Du har sikkert hørt at det er en fordel å ha en bufferkonto til uforutsette utgifter. Selv om det er smart og du har mulighet, er det faktisk mer fornuftig å prioritere nedbetaling av forbrukslån og kredittkort før du starter sparingen. 

Forklaringen på det er at rentene du betaler på denne typen lån, er høyere enn rentene du får på sparekontoen. Så om du har mulighet, så anbefaler vi deg å nedbetale dyre lån og kreditter så raskt som mulig.

Kan man betale lånet ned raskere?

Ja, du kan betale ned lånet raskere hvis du ønsker det. Betaler du mer ned på lånet en måned får du samme nedbetalingstid, men resten av terminbeløpene blir lavere. 

Og jo dyrere lån, desto raskere bør du betale det. Det betyr at du bør følge nedbetalingstiden dersom du har boliglån, og heller betale ned forbrukslån og kredittkort først. 

Kan man spare på å redusere lånetiden?

Som tidligere nevnt kan du spare mye penger på raskere nedbetaling av lånet ditt. Hvor mye avhenger av lånebeløp, renten, gebyrer og selvsagt nedbetalingstiden. 

Sett at du har et lån på 200.000 kroner, med en nominell rente på 12,95 prosent. 

  • Nedbetaler du på 10 år blir den effektive renten 14,28 prosent, og totalkostnaden 364 279 kroner.
  • Nedbetaler du på 5 år blir den effektive renten 14,43 prosent, og totalkostnaden 276 453 kroner.

Det betyr at du sparer nesten 100 000 kroner på å halvere nedbetalingstiden!

Sjekk lånekalkulatoren vår, så kan du prøve deg frem med lånebeløp og nedbetalingstid.

Refinansier lånet med re:member for å redusere lånekostnadene

Ønsker du å betale ned dyre lån og kostbar gjeld raskere – og helst så raskt du har mulighet til? 

Da bør du sjekke om du får lavere rente hos en annen bank enn den eller de du bruker i dag. Du kan nemlig spare mye penger på å refinansiere smålånene dine. 

Søk om refinansiering hos re:member og se hvor mye du kan spare.