Når utføres det en kredittsjekk?

Så fort du søker om lån, kredittkort eller en annen tjeneste som innebærer kreditt, som en avbetalingsordning eller en abonnementstjeneste, utføres en kredittsjekk. Denne gjennomføres automatisk, og det går derfor fort. Det er grunnen til at du som regel får svar innen kort tid på forespørselen eller søknaden din.   

Hvem har lov til å foreta en kredittsjekk? 

Før et kredittopplysningsselskap kan oppgi informasjon om deg, må de ha konsesjon fra Datatilsynet. Per dags dato er det kun fire selskaper som har denne tillatelsen, og det er Bisnode, Experian, Creditsafe og EVRY. Du kan derfor være sikker på at informasjonen din er trygg. 

Disse selskapene kan heller ikke sende ut kredittopplysningene dine til hvem som helst, man må ha et saklig behov for å få tilgang. Som nevnt er ikke dette relevant for kun banker og finansinstitusjoner, men også for butikker som lar deg dele opp betalingen og aktører som tilbyr ulike former for abonnementer. Mottar du et gjenpartsbrev uten å forstå hvorfor noen har kredittsjekket deg eller du er uenig i grunnlaget, kan du sende en klage til virksomheten. 

Kredittsjekk deg selv

Du kan kredittsjekke deg selv hos Bisnode og Experian, som er lovpålagt å sende deg all informasjon de har om deg hvis du ber om det. Da må du selv ta kontakt via hjemmesiden. Dersom du vil være på den sikre siden kan du kontakte begge selskapene. Du har også muligheten til å rette opp i eventuelle feil.