175 000 kr o/ 5 år nom. rente 12 % / Eff. 13,58 %
Kostnad 62 855 kr. Totalt 237 855 kr.
Det du trenger å vite om karriere
Store deler av livet består av jobb, og i løpet av et år jobber norske arbeidstakere i gjennomsnitt 1408 timer. Valget mellom å satse på karriere eller et familieliv kan være vanskelig. Hva velger du? På denne siden finner du alle våre artikler om jobb og karriere.
For mange er valget mellom å satse på karriere eller familieliv vanskelig, og de fleste lander kanskje på en mellomting. Her i Norge har vi heldigvis gode permisjonsordninger i forbindelse med fødsel og den første småbarnstiden. Men tiden da man må velge hva man skal videre kommer fort – karriere eller familieliv?
Faller valget på karriere framfor familie, risikerer du å gå glipp av mye kvalitetstid med familien, men i det lange løp vil dere få bedre råd. Velger du familielivet kan det på den annen side i det lange løp by på økonomiske utfordringer. Økonomien spiller helt klart en rolle i valget, og de fleste familier er avhengige av mer enn én inntekt. For mange er det ikke et alternativ å være hjemme på heltid uten inntekt, da våre moderne liv fører med seg en rekke utgifter.
På jakt etter drømmejobben?
Er du på et sted i livet der familieliv ikke er et alternativ og du går med en drøm om å finne en jobb der du stortrives og bygge opp en karriere – hvorfor ikke kjøre på? Det første skrittet er å ta et valg. For å finne drømmejobben må du finne ut hva du tror du kommer til å trives med på lang sikt, hva som skal til for å få jobben og om du er villig til å gjøre det som kreves.
Avhengig av yrke og bransje er det noen betingelser som må oppfylles. Ønsker du for eksempel å starte egen bedrift må du gjennom «papirmølla». Finn informasjon om hva som kreves med hensyn til lover og retningslinjer. Ønsker du å bygge en karriere i nåværende bedrift kan videreutdanning eller kurs være det som gir deg drømmejobben.
Nyutdannet og ut i jobb?
Er du nyutdannet og skal ut i jobb? Det er flere ting du bør tenke gjennom før du begynner jakten. Vi har gode tips til hvordan du kan stille sterkere i overgangen fra studier til arbeidslivet:
-
Vær åpen. Jobb med så mange personer i ulike situasjoner som mulig. Meld deg frivillig til å delta i interessante prosjekter for å lære alt du kan.
-
Vær samarbeidsvillig. Når du studerer er fokuset hovedsakelig på deg selv og dine resultater. Men i arbeidslivet må fokuset ligge på virksomheten. Er du ikke flink til å samarbeide vil du få mindre ut av hver arbeidsdag.
-
Vær fleksibel. Uansett om det er drømmejobben eller ikke bør du gjøre en innsats og være en god ressurs lederne og kollegene dine ønsker å ha med på teamet sitt. Klarer du dette vil du få en god attest og ikke minst være enda bedre i neste jobb.
-
Vær proaktiv. Involver deg i driften og bruk dine sterke sider til å bidra. Det sies at noen ønsker ting skal skje, mens andre får ting til å skje. Hvem vil du være?