X2 Festivalen - ekstremsport på sitt aller beste

Foto av: Marius Beck Dahle 

I 2005 bestemte en gruppe studenter fra Høgskulen i Volda seg for å lage ekstremsportfestival med fokus på alpint og freeride. Skru klokken 10 år frem i tid, og X2 Festivalen inkluderer i dag alt fra surfing til paragliding. Så bra har det gått at de nå kan vinne hele 50 000 blanke kroner i Bidraget Møre og Romsdal.

Som Skandinavias største vinterekstremsportfestival har gjengen som startet X2 Festivalen gradvis utviklet en solid kompetanse på gjennomføring av friluftslivaktiviteter i heftig sunnmørsk natur. Festivalen tilbyr i dag over 10 konkurranser der deltakere fra hele landet reiser til Sunnmøre for å delta i halsbrekkende idretter til lands, til vanns og i luften.

- Festivalen er et godt eksempel på norsk dugnadsånd og effektiv organisering av begrenset midler. Hvert år blir den arrangert i Volda og Sunnmørsalpene, og siste nytt er at vi introduserte den nye konkurransen XAir i april 2014 - en konkurranse som består av paragliding, skydiving og speeddiving.

- Vi har også planer om å lansere to nye X’er i 2015; XSkate som kommer til å bli arrangert i den helt nye skateparken i Volda, og multisport-konkurransen XSport, sier festivalsjef Eirik Vaage. Gjengen har med andre ord store planer for fremtiden.

Stort og variert festivalprogram


Hvert år finner over 3000 publikummere veien frem blant til de bratte fjell og dype fjorder for å overvære X2 Festivalen. I tillegg til ekstremsport i verdensklasse tilbyr festivalen også forelesninger, god musikk fra spennende DJer, festivalquiz, koserter, filmer og prisutdelinger. Selv en og annen utlending setter kursen mot Vestlandet.

- X2 er en sosial og spennende festival der de fleste deltakerne og publikummerene er aktive utøvere i en eller annen ekstremsport - selv om de ikke er med og konkurrerer. Vi er stolte av å ha arrangert over 25 norgesmesterskap i de ulike ekstremsportene, og ser frem til å feire 10-års jubileet vårt i 2015 i fantastiske festivalomgivelser med god stemning, sier han.

I dag samarbeider festivalen med en rekke forbund og klubber. Både Norges Skiforbund, Norges Downhill Forbund, Ålesund Fallskjermklubb er representert i tillegg til arrangementer som Norway Freeride Tour, White Water Cup og Nordic Surf Tour.

Eneste som mangler for å feire et komplett 10-års jubileum er å vinne årets re:member-bidrag på 50 000 kroner. Stikker de av med seieren, går pengene til å videreutvikle sportstilbudet og markedsføring.