Friluftsråd med eksklusive skredkursplaner

 

Sunnmøre er kjent for sine vakre, hvitkledde fjelltopper og fantastiske skimuligheter. Men med bratte fjell og vestlandsk vær følger også faren for snøskred. Vinner Friluftsrådet for Ålesund og omland 50 000 kroner i Bidraget Møre og Romsdal vil de bruke pengene på å arrangere et eksklusivt gratiskurs i skredforebygging.

Det hele startet med et savn etter norsk litteratur som på en enkelt måte kunne gi praktiske tips til hvordan man skulle oppføre seg i fjellet. Det fantes masse lektyre om snø, men det ble for avansert - for teoretisk. De som hadde bruk for kunnskapen forsto den ikke. Slik så boka Skikompis dagens lys.

- Boka er en håndbok som forteller hvordan du skal ferdes i fjellet, og vi har prøvd å rettlede leseren med praktiske råd og vink. Vi hadde et ønske om å gjøre teorien praktisk tilnærmelig og så brukervennlig som mulig. Men det som er enda bedre enn å lese en bok er jo å ta med folk fysisk ut i terrenget.

- Derfor ønsker vi å arrangere et mer omfattende kurs i skredforebygging enn det vi har gjort tidligere. Det er dét pengepotten kommer til å gå til hvis vi vinner, sier forfatter og kursholder i Friluftsrådet Ålesund og omland, Christer Lundberg Nes.

Opplæringstilbud for skiglad ungdom

Målgruppa for både kurset og boka er ungdom mellom 16 og 18 år. Arrangementet skal være et opplæringstilbud der man i grupper på fire deltakere per instruktør kjører sammen på ski i terrenget. Deltakerne får lære seg å vurdere terreng, ulike kjøremønstre og teknikker, for så å sette ord på det de ser og vurderer.

- Friluftsrådet har i sitt arbeid for å trygge ferdsel i vinterfjellet utviklet et nytt opplæringsmønster, og Skikompis er resultatet av dette. Der tar vi utgangspunkt i at det beste man kan gjøre for å øke tryggheten på tur er å prate sammen. Slik øker vi sjansen for å handle rett i ulike situasjoner og dermed unngå å havne i en ulykke.

- I tillegg er det å ferdes sammen med noen viktig dersom det skulle skje en ulykke og man trenger hjelp - enten det er snøskred, uhell med utstyr eller skade, sier Christer engasjert.

Kunsten er å finne den tryggeste linja

Selv om Friluftsrådet med Skikompis-forfatteren i spissen har arrangert flere kurs tidligere, har de aldri arrangert noe i så stor skala som de har planer om denne vinteren. Kurset vil finne sted på Overøye Stordal Alpinsenter, og de håper å kunne gi hver enkelt kursdeltaker individuell tilrettelagt oppfølging.

- Det at vi kan få støtte fra Bidraget Møre og Romsdal betyr at vi potensielt kan tilby kurset gratis for deltakerne. Skikompis er for alle som liker seg utenfor oppkjørte løyper, som driver med fjellskiløping, som går toppturer eller kjører offpiste. Kunsten er bare å finne den tryggeste linja, med den beste snøen, avslutter han.