Midlertidig galleri med store ambisjoner

Pop Up Gallery ble grunnlagt i 2013 da åtte kreative sjeler vendte hjem fra studier over hele verden for å vise Møre og Romsdal hva de hadde å tilby. Det midlertidige galleriet har så langt blitt lagt til Moldejazzen, og nå konkurrerer de med fire andre arrangementer om å vinne 50 000 kroner i Bidraget Møre og Romsdal.

Konseptet “pop-up gallery” stammer fra Los Angeles USA på slutten av 90-tallet, og ideen gikk ut på å skape en kreativ utnyttelse av tommelokaler ved å fylle dem med lavkosnadsgallerier såvel som pop-up butikker. Galleriene skulle ikke bare være for kultureliten, men skulle også komme lokalsamfunnet til gode. Denne filosofien har Pop Up Gallery - Møre og Romsdal tatt med seg til Norge.

- Vi driver et dugnadsdrevet gallerikonsept som hadde første utstilling under Moldejazzen 2013. Galleriets hovedmål er å vise frem eksepsjonelle nye artister i ledige lokaler i bysentrum av Molde, Kristiansund og Ålesund.

- Hos oss skal det stilles ut kunst uten at kunstneren trenger å binde seg til noe kontrakt, i tillegg til at den har en kommisjonsprosent på bare 10 prosent. Størsteparten av pengene går derfor uavkortet til kunstneren selv, sier Lene-Kristin Karlsvik, grunnlegger, prosjektleder og gallerist.

Stor eksponering under Moldejazzen

Frem til nå har galleriet blitt lagt til Moldejazzen som har omtrent 100 000 besøkende. Det betyr stor eksponering for fremadstormende, unge kunstnere. Allerede første gang de åpnet dørene var det tydelig at konseptet og den utstilte kunsten var en stor suksess. I løpet av seks dager hadde de solgt kunst for hele 60.000 kroner.

- Selve konseptet ble grunnlagt i 2012. Jeg kalte hjem kunstnere som bor eller har flyttet fra fylket for å studere eller jobbe. De kom hjem fra blant annet London, Riga, Trondheim, Amsterdam, Australia og San Fransisco for å vise hjemtraktene hva de hadde å tilby, sier hun engasjert.

Drives av ren viljestyrke og god dugnadsånd

Blant utstillerne finner man alt fra grafiske designere, billedkunstnere og fotografer til tegneserieskapere og illustratører. Galleriet drives på ren viljestyrke og sterk dugnadsånd i tillegg til at de får god hjelp av lokale aktører.

- Jeg som prosjektleder har hver vår jobbet deltid med galleriet i tillegg til studiene, og galleriet har til nå, utenom en gave på 3000 kroner fra BFH SpareBank, ikke mottatt noen form for kulturstøtte.

- Vi er en arena for unge kunstnere i og fra Møre og Romsdal, og showcaser kunst på uventede steder, åpent for alle og enhver. Pop-up galleriet vil bare overleve på styrken av kunsten utstilt. Intet mindre enn progressive arbeid vil bli vist, som igjen vil gjøre Pop-Up Galleri navnet synonymt med eksepsjonelle kunstneriske talenter. På bakgrunn av alt dette krysser vi fingerene for at vi vinner årets re:member-bidrag, avslutter hun.