Komipaniet04.jpg

Frisk og ungdommelig satsing

Med få eller ingen tilbud til teaterinteressert ungdom over 18 år i nærområdene, tok Eskil Kristiansen, 19 år fra Røyken, og Thomas Bråthen, 19 år fra Hokksund, skjeen i egne hender. Nå er Kom(i)paniet en av finalistene til re:member-bidraget og kan stikke av med hele 50 000 kroner.

De siste årene har det utviklet seg til et teaterinteressert ungdomsmiljø med deltakere fra Drammen, Lier, Røyken og Eiker-bygdene.

– Vi startet i 2013. Grunnen var at vi måtte slutte i teatergruppene våre rundt omkring i Buskerud og da var det ikke noe tilbud for oss for å føre teater videre. Derfor tok vi skjeen i egne hender og grunnla Kom(i)paniet, sier Eskil Kristiansen.

Utspringet er ungdommer som har vært med i barneteater i sitt nærområde. På tvers av lokal tilhørighet har de blitt kjent med hverandre gjennom kurs, aktiviteter og flere av ungdommene har gått, eller går på dramalinjen på St. Hallvard VGS. Felles for alle er at de ønsker å fortsette med drama og spille teater etter at de har blitt ”for gamle” for barneteatrene.

Ønsker å få folk til å le

– Det sier seg selv hva vi gjør når du hører navnet Kom(i)paniet – nemlig å sette opp komedier. Til nå har vi satt opp to stykker, «Kona eller livet» og «Rett i lomma», til stor suksess sier Kristansen.

Fredag 9. oktober er Kom(i)paniet klare for sin tredje forestilling. Denne gangen står komedien «Trassalderen» av den norske manusforfatteren Andreas Markusson for tur. Han er kjent for en rekke suksessfulle tv-produksjoner, blant annet spillefilmen «Mars & Venus» og tv-seriene «Hos Martin» og «Soria Moria».

Nyskapende og selvstendig

Kom(i)paniet har som formål å videreutvikle barn og ungdommers kvaliteter innenfor kunst og kultur i Buskerud. Målet er å kunne gi et bredt tilbud til de som går med en drøm om å fly talentet sitt innenfor teater til et høyere nivå.

–Vi håper at Kom(i)paniet kan være startskuddet for å få flere unge aktører på banen. Det er mange som har lyst til å starte egne prosjekter og liker tanken, men få ønsker å feile. Dette er synd, sier Kristansen.

Det som gjør dette foretaket så spennende og nyskapende er at alle ledd innenfor teaterproduksjonene skjer via ungdommene.

– Vi gjør absolutt alt selv. Fra markedsføring, til å bygge scenografi, lage kostymer, sminke og til og med regi. Vi har ingen sjef som forteller oss hva vi skal gjøre, det gjør vi selv. Samholdet i gruppa blir derfor forsterket og alle blir hørt, sier Kristansen.

Din stemme teller

En av juryens begrunnelser for at Kom(i)paniet er finalist, var deres enorme engasjement i sosiale medier. Ungdommene er aktive både Facebook, Instagram og har til og med en egen blogg om hva de driver med.

Dersom de vinner kommer 50 000 kroner til å gå til produksjonsmidler.

– Å være finalist er veldig spennende! Vi er veldig avhengig av pengene. Nå har vi et budsjett på 124 000 kroner, og bare det å leie lokale koster 53 000 kroner, så pengestøtten kommer godt med, sier Kristansen.

Dersom du mener at Kom(i)paniet fortjener å vinne årets re:member-bidrag på 50 000 kroner, kan du stemme her.