Hva er etableringsgebyr?

Et etableringsgebyr er en engangskostnad du betaler når låneperioden starter. Avhengig av bank eller långiver kan etableringsgebyret variere fra null til tusenvis av kroner. 

Etableringsgebyr betales kun én gang, mens termingebyr betales hver gang lånet forfaller. Disse to gebyrene er sammen med renter og avdrag en del av effektiv rente. 

I motsetning til nominell rente viser effektiv rente det du faktisk betaler på lånet ditt, og derfor er det den du må vite hva er når du for eksempel sammenligner lån fra flere tilbydere.

Hva dekker etableringsgebyret?

Når banken etablerer et nytt lån i ditt navn, krever de ofte et pengebeløp for å dekke oppstarts- og administrasjonskostnader. Det er for øvrig vanlig med etableringsgebyr på lån, men ikke fullt så vanlig på kredittkort. 

Hvordan betales et etableringsgebyr?

Etableringsgebyret er spesifisert og betales automatisk når første terminbeløp forfaller. Det betyr at dette ikke er noe du får en ekstraregning på. 

Kan jeg føre et etableringsgebyr i skattemeldingen (selvangivelsen)?

Ja, du kan få skattelette ved å føre opp omkostninger i forbindelse med etablering av lån i skattemeldingen – også etableringsgebyr. Les mer om dette på skatteetaten sine hjemmesider.