flytte-hjemmefra.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

Flytte hjemmefra? Slik reduserer du utgiftene

Å flytte hjemmefra kan være vemodig, men på samme tid veldig spennende. Hvor mye koster det egentlig å bo for seg selv, og hvordan får du hverdagen til å gå rundt? Vi har gode tips til alle som skal ut på leiemarkedet.

De fleste leier bolig når de flytter hjemmefra, og leiemulighetene er mange. Start med å orientere deg i markedet der du ønsker og bo. Prisen vil variere ut fra hvor stor boligen er, lokasjonen og standard på leiligheten. Du må også bestemme deg for om du ønsker å leie alene eller bo i kollektiv.  

Flytte hjemmefra: 10 gode tips til deg som skal leie bolig

 1. Du må alltid skrive en husleiekontrakt, og sørg for at alle viktige forhold er med i kontrakten.
 2. Husleien skal være et samlet beløp, men strøm og vann kan komme i tillegg.
 3. Husleien kan kun endres én gang i året, og må skje i tråd med konsumprisindeksen – med en måneds varsel. Den kan også reguleres til gjengs leie etter tre år.
 4. Depositum skal settes inn på en egen konto. Aldri betal kontant eller direkte til utleier.
 5. Gå nøye gjennom leiligheten før innflytting og noter ned skader. Lag også en inventarliste og ta gjerne bilder. Dette kan dere begge dra nytte av ved utflytting.
 6. Utleier skal ikke ha adgang til boligen din. Det må avtales på forhånd om utleier trenger å utføre noe vedlikeholdsarbeid.
 7. Familien din kan flytte inn hos deg, så sant den ikke blir overbefolket. Dersom du ønsker å ha andre boende hos deg må du spørre utleier først.
 8. Ta godt vare på boligen og skaff deg en innboforsikring i tilfelle det skulle forekomme tyveri eller skade.
 9. Ved utflytt må du sjekke hvor lang oppsigelsestid du har, og leieforholdet må du si opp skriftlig. Du plikter også å betale leie i oppsigelsestiden.
 10.  Husk å få tilbake depositumet, samt rentene. Be om skriftlig samtykke av utleier, eller ta med vedkommende til banken. Dersom dere er uenige kan du skrive til banken og kreve utbetaling.

Les også våre 5 tips til deg som skal leie leilighet her.

Hold orden på økonomien og reduser utgiftene

Å bo for seg selv er dyrt, og selv med studielån, stipend og kanskje en jobb ved siden av, er du nødt til å tenke på økonomi. Det vil lønne seg å lage et budsjett som sørger for at du blir mer bevisst på pengebruken og samtidig at du ikke glemmer noen utgifter. Her får du noen gode tips til hvordan du kan redusere utgiftene dine:

 • Skal du leie en umøblert leilighet kan det lønne seg å høre med familie og venner om de har møbler stående på loft eller i kjeller som du kan låne eller overta. Det finnes også masse som gis bort på Finn.no mot henting.

 • Hvor mye matbudsjettet havner på kan variere veldig. Vær smart og planlegg ukens måltider. Da vet du hva du skal kjøpe når du kommer på butikken, og du slipper å bruke mer penger enn nødvendig ved å kjøpe ting du har lyst på der og da.

 • Dersom leiligheten er kald og trekkfull og du bruker mye strøm, kan det være penger å spare på å bytte strømleverandør.

 • Betal alle regningene dine i tide. Renter og gebyrer kan fort nærme seg 30 % i året, og klarer du ikke betale regningene dine kan det føre til inkassovarsel og betalingsanmerkninger. Da vil du slite med å få mobilabonnement, forsikringer og boliglån når den tid kommer.

 • Er du student, husk å benytte deg av studentrabatten der du kan, for det er nemlig mye å spare. Sjekk hvor du får studentrabatt, eksempelvis frisører, tannleger og reiser. Det kan også lønne seg å spørre, for det er ikke mange som gir rabatt uten at kundene spør.

 • Trenger du å redusere utgiftene ytterligere, bør du vurdere om du virkelig trenger alle abonnementene du har. Det kan nemlig være mye å spare dersom du sier opp Netflix, Spotify og andre lignende strømmetjenester som du betaler for hver måned.

Les også om hvordan du setter opp et godt studentbudsjett her.

Ha penger i bakhånd når du skal flytte hjemmefra

Sørg for at du ikke bruker opp alle pengene dine med en gang – de skal nemlig vare hele måneden. I tillegg er det alltid lurt å ha penger i bakhånd når du skal flytte hjemmefra. Det kan hende at det dukker opp uventede utgifter, som en knust mobil eller en PC som slutter å virke.

Skulle du ha behov for litt ekstra penger kan kredittkort fra re:member være en løsning. Du kan låne fra 10 000 til 150 000 kroner, med opptil 45 dager rentefri betalingsutsettelse.  I tillegg får du tilgang til re:member reward som gir deg gode rabatter i over 200 nettbutikker. Så her er det penger å spare.

Minstekravet for å få innvilget kredittkort er at du må være over 18 år, ha fast inntekt og ingen registrerte betalingsanmerkninger. Studielån regnes ikke som fast inntekt. I tillegg gjør vi en individuell kredittvurdering av deg for å se om vi kan innvilge søknaden din.

Du kan søke om kredittkort fra re:member her.