Lyngsalpene: Skiferie i Nord-Norge

Med 140 isbreer og en tinderekke som tar pusten fra deg, er Lyngsalpene i Troms noe av det vakreste Norge har av natur. Skientusiaster fra hele verden kommer til Lyngenfjord for å oppleve de uberørte og snødekte fjellene.

Så fort det første snøfallet kommer, begynner entusiaster å mimre om fantastiske skiturer og planlegge hvor neste skal være. Det er fort at tankene begynner å vandre mot Alpene, men du trenger faktisk ikke forlate landet for den ultimate skiopplevelsen. Lyngsalpene har høstet mye internasjonal ros, og det med god grunn.

Topptur i Lyngenfjorden

Den alpine fjellformasjonen beliggende på Lyngenhalvøya har 100 kilometer med stupbratte helninger, isbreer og dype raviner, men også slakere og mer tilgjengelige fjelltopper. Er det topptur du er ute etter anbefaler vi Tafeltind. Med en ganske sentral beliggenhet, 1395 meter over havet, får du en fantastisk utsikt over Lyngsalpene, samtidig som det ikke er for bratt.

Nord på Lyngenhalvøya finner du Storgalten. Det er et av de mest besøkte skifjellene i Lyngen, og gir gode muligheter for flott skikjøring. Her får du herlig nedkjøring, i bratte bakker om ønskelig, med en spektakulær utsikt.  

Et godt tips når du skal på topptur i Lyngen er å sikre seg en god guide. Det finnes et antall kvalifiserte og sertifiserte guider i Lyngen som følger med på snøen vinteren igjennom, slik at du er trygg på det varierte terrenget. For når snøen faller og frem til januar er det relativt korte dager nordpå. Først i februar blir dagene lengre.

Les også vår artikkel om ski og hygge på Kvitfjell her.

Alpint i Nord-Norge

Mellom fjell og fjord, byr Narvik på et vintersportssted som ingen andre. Narvikfjellet har Nord-Norges største alpinanlegg og byr på løyper i ulike vanskelighetsgrader. I desember blir det mye mørkekjøring i løypene, men er du heldig får du suse nedover bakkene mens nordlyset brer seg over himmelen.

Ved å ta heisen opp til 1000 meters høyde kan du fortsette litt innover i fjellet om du ønsker å finne et mekka for frikjørere. Nedover fjellsidene kan du nemlig kjøre off-piste, men husk at dette er utenfor skianlegget og at det kan lønne seg å ha med erfarne guider.

Les også våre gode tips til en skiferie i Alpene her.

Reise til Lyngsalpene

Lyngen ligger omtrentlig 60 kilometer øst for Tromsø, og er derfor lettest å nå ved å fly til Tromsø. Derfra går det daglig busser, men om du ønsker å være mobil på skiferien kan det lønne seg å leie bil.

Overnattingstilbudet i Lyngenfjorden er variert. Du har mulighet til å både sjekke inn på hotell eller gjestehus, og leie hytte. Men den mest unike overnattingen i Lyngen får du med konseptet ‘ski and sail’. Det var nemlig svært begrenset med overnattingstilbud da turistene oppdaget Lyngen, og ettersom fjorden var midtpunktet ble løsningen ‘ski and sail’ – turistene overnattet i seilbåter. I dag har du også muligheten til å bo på spesialbygde båter i Lyngen.

Sett av tid, ta med familie eller venner, og kom deg ut på oppdagelsesferd i vakre Norge. Skiferie i Nord-Norge er noe alle burde gjøre en gang i livet.