new-york-severdigheter.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

New York severdigheter: Dette er 5 du må se

Enten du reiser en langhelg eller er så heldig å få lenger tid i denne fantastiske byen, er listen over New York-severdigheter og ting du bør oppleve lang. For å gjøre det litt lettere å velge har vi listet opp fem favoritter.

1. Empire State Building

På enhver liste over New York-severdigheter vil Empire State Building stå på toppen. Dette imponerende byggverket ble bygget på bare 410 dager – og tok sju millioner arbeidstimer under den store depresjonen.

Den flotte skyskraperen stod ferdig i 1931 etter at det blant annet ble lagt 10 millioner murstein, installert 6500 vinduer og 73 heiser. Empire State Building var den første bygningen på over 100 etasjer og var rangert som verdens høyeste bygning gjennom 39 år, fram til det første av tvillingtårnene sto ferdig i 1972.

Utsikten fra utendørsdekket på 86. etasje er som du forventer; helt himmelsk. Ønsker du å komme ennå høyere opp er det muligheter for å ta heisen til innendørsdekket på 102. etasje. Men i likhet med utsikten, er også køen til toppen beryktet. Det vil lønne seg å enten komme veldig tidlig eller veldig sent for å unngå det største folkemengdene. Kjøper du billetter på nett på forhånd, vil du unngå forsinkelser. Og de to ekstra dollarene du betaler i nettgebyr vil være vel verdt når du tenker over tiden og bryet du sparer.

Siden 1976 har bygningens 30 øverste etasjer vært flombelyst med et spekter av farger, avhengig av sesong, høytid og begivenhet. Berømte komboer inkluderer oransje, hvit og grønn for St. Patricks Day, blå og hvit for Hanukkah, hvit, rød og grønn til jul, og regnbuens farger for Gay Pride-helgen i juni.

2. Metropolitan Museum of Modern Art

For kunstneriske impulser i New York er det ingen tvil om hvilken severdighet som troner øverst: Metropolitan Museum of Modern Art, også kjent som MoMA. Siden 1929 har museet samlet nesten 200 000 kunstverk, og huser alle tungvekterne innen kunst: Van Gogh, Picasso, Warhol, Matisse, Pollock og Rothko. Er du nybegynner når det kommer til den moderne kunstscenen er dette et spennende lynkurs i alt som er vakkert – og for kunstinteresserte er det himmelen.

MoMA har flere nivåer med print, illustrerte bøker, design, foto, malerier og skulpturer. Det kan lønne seg å takle museet fra toppen og tusle nedover før melkesyra setter i, for de fleste store er å finne i de øverste nivåene. Over listen hva du må få med deg finner du Van Goghs The Starry Night, Hoppers House by the Railroad, Picassos Les Demoiselles d'Avignon og selvfølgelig Warhols populære Campbell's Soup Cans og Gold Marilyn Monroe.

3. Times Square

Det velkjente veikrysset mellom Broadway og Seventh Avenue er ikke bare New Yorks, men kanskje en av verdens mest kjente severdigheter. Gule drosjer, høye skyskrapere, blendende lysreklamer og neonskilt pryder Times Square, for ikke å snakke om de enorme folkemengdene. Ja, faktisk er det 50 millioner besøkende årlig.

Her finner du også Broadways store og viktige teatre hvor du kan se byens største stjerner utfolde seg i musikaler og teaterstykker. Om dette står på listen din over gjøremål er et godt tips å kjøpe billetter til halv pris på selve showdagen i billettboden på Times Square.

New York severdigheter

4. Lincoln Center

Skulle du ønske å få litt kulturelle impulser i New York, er den første severdigheten som kommer i tankene ingen ringere enn Lincoln Center. Kultursenteret på Manhattan ligger vest for Central Park og omfatter en rekke institusjoner innen utøvende kunst.

Lincoln Center ble stiftet i 1955 som en ideell organisasjon uten profittformål, og fikk støtte av byen, staten og private fond. Gjennom årene har det blir utbyggelser, og dagens senter dekker 6,6 hektar – det vil si 66 000 kvadratmeter.

Senteret har 30 innendørs og utendørs fasiliteter for utøvende kunst, men kjernen, Main Plaza, er de tre monumentbygningene David Geffen Hall som er hjemmet for New York filharmonien, Metropolitan Opera House og David H. Koch Teater som er tilholdsstedet for New York City Ballet.

5. Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen ble gitt i gave til USA fra Frankrike for å markere 100 års uavhengighet. Den 46 meter høye gaven som er laget av billedhuggeren Frédéric Bartholdi, som er mannen bak eiffeltårnet, og ingeniøren Gustave Eiffel ble bygget i seksjoner i Paris, og fraktet over Atlanterhavet der den ble satt sammen i 1886.

Fra Manhattans sydspiss, Battery Park, går fergen som tar deg med til den lille øya som huser frihetsgudinnen. Har du ikke reservert billetter i forveien kan du ha hell med billetter i sokkelen, men dersom køen er for lang for å gå opp i gudinnens hode bør du nok la den tiden være spart. Selv om du ikke beveger deg i høyden, kan du få god utsikt fra både fergen og Manhattans berømte “skyline”.

Les også våre beste New York reisetips, og få forslag til flere New York severdigheter her.

Husk kredittkort til reisen

Det er ingen tvil om at New York har mange severdigheter du må få med deg når du først reiser, men du kan rekke mye på en langhelg – husk bare å lage en plan før avreise.

Med re:member kredittkort kan du spare penger når du skal over atlanterhavet ved å benytte deg av de gode fordelene du får med kredittkortet. Med fordelsprogrammet re:member reward kan du blant annet spare penger på flybilletter til New York ved å bestille gjennom Lufthansa eller Expedia.