pass-til-barn.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

Huskeliste: Dette må du vite om pass til barn og baby

Skal du ta med familien på utenlandsferie må til og med de minste stille med eget pass.

Hvert år leser vi om sprengt kapasitet for å fornye pass i hele landet. Bestill derfor time så tidlig som mulig for å unngå unødvendig stress før familieferien.

Bestill time for pass til barn i god tid 

Klarer du å unngå høysesong? Da kan du slippe unna de verste køene og den lengste ventetiden. Klarer du å unngå periodene før skoleferier og mellom april og september, er du garantert en hyggeligere opplevelse.

Husk å bestille time i god tid før reisen, det gjør du enkelt på politiets nettsider. Passet kommer normalt i posten etter ti virkedager, men regn med lengre ventetid fra april til juli. Dersom det ikke kommer etter ti dager, har du rett på et gebyrfritt nødpass om du har behov for det.

Gjør det mer spennende for barna

Barnet vet ikke at å skaffe pass er en kjedelig affære. De synes som regel politi er gøy, og hvis du prøver å engasjere barnet i hvor spennende det kan være å besøke politiet, kan det å vente i kø bli mindre smertefullt.

Ta med litt aktiviteter for barna, noe å tygge på, og litt å drikke.

Nødvendig dokumentasjon til pass

Alle som skal ha pass må være til stede på politistasjonen. Har du gamle pass, må du ha med deg disse for makulering. Begge foreldrene trenger ikke å være med dersom barnet skal ha pass, men husk å ha med egen legitimasjon, gyldig kopi av legitimasjon til den som ikke møter og et signert samtykke/fullmaktskjema som du finner på politiets nettsider. Ved delt foreldreansvar må begge foreldre gi samtykke til at barnet kan få pass. Ha med fullmakt og legitimasjon, eller kopi av legitimasjon fra den andre - hvis ikke han eller hun er med.

For alle over 18 år er passet gyldig i ti år. For aldersgruppen 10 - 16 år er passet gyldig i fem år. For aldersgruppen 5 - 10 år er passet er gyldig i tre år. For barn mellom 0 og 5 år er passet er gyldig i to år.

Krav til barnets passbilde

Har du barn under 3 år, må du stille med eget foto på politistasjonen. For alle over tre år, tar de bilde på stasjonen. Fingeravtrykk tas fra barnet er 12 år.

For å unngå å fornye passbildet på utallige bilder av spedbarnet i fotoautomat, er beste løsning å gå til profesjonell fotograf. De sørger for at du får et gyldig bilde av barnet ditt. Om du vil prøve selv, husk at dette er kravene til passbilder:

  • Fotoet kan ikke være eldre enn seks måneder.

  • Fotoet må tas rett forfra (fokuser på øynene).

  • Fotoet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene, uten skygge bak. Begge øynene og ørene skal være helt synlige.

  • Ansiktet skal dekke 70–80 % av bildeflaten.

  • Ansiktsuttrykket skal være nøytralt og munnen skal være lukket.

  • Hodeplagg er ikke tillatt.

  • Du må ha bildet med deg i papirform, politiet tar ikke imot elektronisk format.

Passet koster 450 kroner for personer over 16 år, og 270 kroner for barn under 16 år. Du kan betale kontant eller med bankkort (ikke kredittkort) på politistasjonen. Dersom du regner med at barn jevnlig trenger pass fra de er spedbarn, vil det koste maksimum 2340 kroner per barn å få pass fram til det er 18 år.

Du kan velge selv om du vil motta pass i posten, eller hente selv på politistasjonen. Hvis uhellet skulle være ute, og du har mistet eller glemt å fornye pass til reisen, er det mulig å få nødpass.

Selv om det i utgangspunktet er passfrihet for reiser mellom de nordiske landene, så er det nå en utvidet grensekontroll og pass er det eneste helt sikre identitetspapiret. Husk derfor å ta med pass på alle reiser utenfor Norge.

Etter passet til barnet er i boks

Når pass til barn er i boks er du klar for å booke reisen. Å reise med hele familien kan imidlertid være kostbart. Da kan det være lønnsomt å benytte seg av ulike fordelsprogram og pakketilbud for å få en best mulig pris.

Dersom du har et re:member kredittkort får du tilgang til fordelsprogrammet re:member reward der du kan få opptil 25 % rabatt i reiserelaterte nettbutikker som Hotels.com, Expedia og Booking.com, der du kan spare store beløp på flybilletter, hotellopphold og ikke minst leiebil.

Ikke nok med det, så får du også reise- og avbestillingsforsikring inkludert når du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Da kan du både spare penger og være trygg under hele reisen. Har du ikke re:member kredittkort kan du søke om det her.