Vattenrutschkana2.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

Fordi du fortjener det

De aller fleste av oss blir i mer eller mindre grad påvirket av skiftende årstider. Særlig i vinterhalvåret har mange lett for å føle seg litt nedfor. Forskere mener det er mangelen på lys som er årsaken.

På den nordlige halvkule blir dagene kortere og nettene lengre om vinteren. Fraværet av dagslys viser seg å ha stor innvirkning på kroppens biologiske klokke – den som regulerer døgnrytmen vår og dermed bestemmer når vi skal sove og ikke. Når denne hårfine balansen rokkes ved, kan symptomer som merkbart redusert energinivå, et større behov for søvn, økt matlyst – og da gjerne søtsaker, generelt kortere lunte og redusert sexlyst dukke opp. Dette er med andre ord noe man bør ta på alvor.

En lidelse med flere navn

Noen kaller det vinterdepresjon, eller sesongavhengig stemningsforstyrrelse – en psykisk lidelse som typisk dukker opp i mørketiden. På engelsk er tilstanden forkortet til SAD (seasonal affective disorder). Det finnes forskere som mener denne lidelsen eksisterer og det finnes forskere som mener den ikke gjør det. Noen betegner tilstanden som en depresjon, mens andre mener det ikke er grunnlag for å bruke den medisinske betegnelsen depresjon. Andre betegnelser på å ikke føle seg helt på topp i vintermørket er vintertrøtthet og vinterubehag. Det antas at rundt 10 % av befolkningen lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad.

Lys og egenpleie er viktig

Det beste er å ta en sydentur. Har du ikke mulighet til det, kan lysterapi være redningen. Du kan sitte foran en energilampe fra Philips i 30 minutter hver dag, noe som visstnok skal være nok til å få deg gjennom vinteren langt gladere til sinns. 

Men det kan også være til stor hjelp bare å trekke fra gardinene, sette på mer lys både på jobben og hjemme, og sørge for å ta en spasertur midt på dagen mens dagslyset er på sitt sterkeste. En annen effektiv behandlingsform som ikke trenger å koste deg så mye, er egenpleie. Kjøp en liten gave til deg selv, noe du har ønsket deg lenge eller noe du synes du fortjener. Det å unne seg noe ekstra en gang i blant, kan rett og slett gjøre underverker med humøret og din egen selvfølelse. Handler du på nettet, slipper du i tillegg å gå ut. Og skulle du være så uheldig å gå på en klassisk «kjolesmell» i iveren etter å bli kvitt depresjonen, så husk at du kan dele opp betalingen som du selv ønsker hvis du handler med re:member kredittkort. I tillegg får du rabatt i over 200 nettbutikker. Søk om kredittkortet i dag.