kameraguide.jpg

Søk om re:member kredittkort. 

Eff. rente 25,4 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.

Dette bør du tenke på før du kjøper kamera

Skal du kjøpe deg nytt kamera, er det mye å velge mellom. Kanskje har du vurdert speilreflekskamera, polaroidkamera eller filmkamera, eller tenkt at det kunne vært fint med et vanntett kamera. Men hvordan velge riktig? re:member forteller deg hva du bør tenke gjennom før du kjøper et kamera.

 – Prisnivået varier mye innenfor samme type kameraer, så det viktigste er å finne ut hva du skal bruke det til, sier Thor Håkonsen, campaign manager i Japan Photo.  

Det første du bør gjøre, er å foreta en realistisk vurdering av bruksområdet ditt.

– Skal du ta proffe bilder av ishockey-kamper eller knipse mer hverdagslige øyeblikk? Etter å ha definert bruken, er det lettere å velge kamera, sier Thor.

Dette bør du undersøke godt på forhånd også hvis du skal kjøpe kamera i gave til noen andre.

–  Skal du kjøpe kamera som gave, er det spesielt viktig å sette seg inn i brukerens behov, sier han.

– Det finnes mange forskjellige modeller med forskjellige ytelser, men det er i hovedsak to typer kameraer å forholde seg til: kompaktkamera og systemkamera.

Det hendige formatet

Et kompaktkamera kommer i et hendig format som du enkelt kan ha med deg både i vesken, til hverdags eller i kofferten på ferie. Det finnes mange varianter og de kommer i alle prisklasser.

Kompaktkameraene takler også stadig mer avanserte bruksområder, du får for eksempel modeller som tåler vann, har stort zoomområde, eller til og med manuelle innstillinger og optisk søker.

– Skal du bruke kameraet stort sett til feriebilder og ikke skal skrive ut større bilder enn til album, så klarer man seg helt fint med kompaktkamera i den nedre prisklassen. Dette regner vi som opp til cirka 3000 kroner, sier Thor.

– Skal kameraet brukes til å dokumentere reiser, så kan det være kjekt at det er vann- og støtsikkert. Er du da på budsjett, kan du vurdere Nikon Coolpix S33. Vil du ha litt mer ut av bildene og et raskere kamera, vil jeg anbefale for eksempel Olympus TG-860 eller Nikon AW130.

– Ønsker du å fotografere under litt vanskeligere forhold, som innendørs eller utendørs i dårligere lys, og kanskje skrive ut større print for å ha på veggen, så vil jeg anbefale å legge litt mer penger i kameraet. Her vil Sonys RX100-serie være veldig aktuell, dette er virkelig store kamera i lommeformat!

Er speilreflekskamera noe for deg?

Et systemkamera er et kamera med utskiftbare komponenter som til sammen utgjør et kamerasystem. I tillegg til selve kameraet, kan du bruke flere objektiver, blitser, batterigrep og lignende.

Disse kameraene passer best for dem som ønsker å ta fotograferingen ett steg videre. Fordelen er at du kan skreddersy systemet etter hvordan akkurat du tar bilder.

Den mest kjente typen er speilreflekskamera, men det finnes også speilløse systemkameraer. Disse kan være en bedre løsning for mange.

– Speilreflekskamera er større enn de nye speilløse systemkameraene. Dette er fordi de er bygget opp på en annen måte med speil og speilhus. Tidligere var det slik at speilreflekskameraene også hadde overlegen bildekvalitet, slik er det ikke lenger. Dette ser man spesielt på Sony A7-serie, som har en stor fullformatsensor. Av andre speilløse fotokamera kan nevnes O-MD-serie fra Olympus og Fujifilms X-serie.

– Det krever noe egeninnsats, men hvis du legger litt i det, får du åpenbart mer ut av et systemkamera enn et kompaktkamera, sier Thor. Han trekker spesielt fram fotografering av sport, hvor speilreflekskamera fortsatt er de beste.

– Speilreflekskamera, spesielt i de litt høyere prisklassene, har bedre autofokus en speilløse kamera, og er derfor det beste valget om man skal fotografere sport som går fort, slik som fotball, håndball og ishockey.

Et systemkamera stiller imidlertid høyere krav til fotografens ferdigheter. Det er stort potensial i kameraet, men det betyr ikke at du automatisk vil ta gode bilder.

– Mange tar nok dessverre dårligere bilder med et systemkamera enn de ville ha gjort med et litt mindre avansert kamera, sier Thor.

Umiddelbare polaroidfoto

Noen tenker litt annerledes når de skal velge kamera. Polaroidkamera var for eksempel en av julegavefavorittene i fjor. Hvorfor er vi fortsatt så glade i Polaroid?

– Dette er fotokameraer som er spennende å bruke og du får bildet rett i hånda, sier Thor, og presiserer at kameratypen egentlig heter instantkamera. Polaroid er navnet på det mest kjente merket.  

– Det kom en del nye instantkameraer i fjor, du får for eksempel Instax fra Fuji. I år kom det enda et nytt instantkamera fra Fuji, Fujifilm Instax Mini 70, som kommer med penere design og er bedre tilrettelagt for selfies.

Full fart med filmkamera

Andre igjen ønsker seg filmkamera. Også her finnes det mange muligheter for å fange situasjoner og lage små video-historier med familie og venner.

Fang fartsfylte dager i skibakken eller på terrengsykkelen med et action-kamera, eller ta med deg et vanntett kamera for å filme den fantastiske verdenen under vann. Aldri har det vært enklere å fange og dele levende bilder. Husk også at de fleste stillkameraer i dag også har mulighet for å filme video.

Til syvende og sist må du huske at dersom du er usikker på hvilket kamera du skal velge, kan du alltid kontakte kundeservice eller en fotobutikk for skreddersydde ekspertråd.

Har du kamera, men trenger nytt fototilbehør? Les om fotoutstyr her.

Gode grunner til å betale med kredittkort

Enten du kjøper fotokameraet på nett eller i butikk, er det flere gode grunner til å betale med kredittkort. Med kredittkort fra re:member betaler du ingen årsavgift og du får 45 dagers rentefri betalingsutsettelse, slik at du kan betale tilbake beløpet når det passer deg.

Klikk her for å søke om kredittkort fra re:member så har du det til neste store happening.