inkassovarsel.jpg

Dette må du gjøre hvis du har fått inkassovarsel

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,55 % / Eff. 13,87 %. Kostnad 23 855 kr. Totalt 88 855 kr.

Dukker det opp et inkassovarsel i postkassen, kan det føre til en del spørsmål. Hvilke konsekvenser har det, hvordan kan du ordne opp og hvilke rettigheter har du? Svarene får du her.  

Dersom du mottar et inkassovarsel er det ingen grunn til panikk. Som navnet tilsier er det kun et varsel, noe som betyr at problemet kan fikses før det går helt til inkasso. Dette skal vi se nærmere på, men først – hva innebærer egentlig et inkassovarsel?

Hva er inkassovarsel?

Inkasso er ganske enkelt oppfølging av ubetalte regninger. Betaler du ikke for deg, vil du etter 14 dager motta enten en purring eller et inkassovarsel fra kreditor. De aller fleste sender først en formell påminnelse om at du skylder penger i form av en purring, og deretter inkassovarselet, men dette er ikke et krav. I begge tilfeller vil du ha minimum to uker på deg til å betale tilbake det du skylder.

Hva gjør du?

Det aller beste er å innfri beløpet på purringen eller inkassovarselet med en gang, slik at du får stoppet en uheldig utvikling. Da unngår du i tillegg å måtte betale ekstra for forsinkelsesrenter og innkrevingskostnader fra kreditor og et eventuelt inkassobyrå.

Er det slik at du ikke kan betale, kommer du lengst med ærlighet – så kontakt kreditor slik at dere sammen finner en løsning. I mange tilfeller kan du nemlig få utsatt betalingen en periode eller få hjelp til å sette opp en nedbetalingsplan.

Se også våre tips til hvordan du setter opp et godt familiebudsjett her.

Er du ikke enig i inkassovarselet?

Har du mottatt et inkassovarsel du mener er feil, må du ta kontakt med den som krever penger av deg. Viser det seg at du har grunn til å klage, blir kravet satt på hold. Da kan ikke saken bli drevet gjennom ordinær inkasso, men går til forliksrådet for en rettslig avgjørelse.

I noen tilfeller kan varselet bli borte i posten. Så lenge inkassobyrået kan gjøre rede for at det er sendt på en forsvarlig måte, ligger ansvaret hos deg. Derfor er det veldig viktig at du har oppgitt riktig adresse.

Hva skjer om du ikke betaler?

Betaler du ikke purringer eller varsler, går kravet etter hvert til inkasso. Det er oftest inkassobyråer som tar seg av slike saker og iverksetter tiltak. Da vil du motta en skriftlig betalingsoppfordring om å betale nok en gang, og dersom du ikke innfrir denne er neste steg rettslig inndriving.

Når du ikke betaler kan du bli registrert som en dårlig betaler hos kredittopplysningsbyråene. Konsekvensen av å ha en betalingsanmerkning tilknyttet navnet ditt er at du kan få avslag på tjenester som lån, forsikring eller et mobilabonnement. En betalingsanmerkning blir stående i fire år, men slettes umiddelbart dersom du gjør opp for deg. Derfor kan du hos re:member få forbrukslån selv om du tidligere har hatt betalingsproblemer.

Hvordan unngå inkassovarsel?

For å unngå at betalingskravet går så langt som til inkasso, er det viktig med gode rutiner i privatøkonomien. Betal regningen når den kommer og ikke utsett det. Gode rutiner betyr også kontroll over økonomien, og da er det ikke noe som tilsier at du ikke kan ta opp et lån når du skulle ha behov for det. Dersom du har mange dyre smålån kan det også være lurt å se på mulighetene for refinanisering.