sa-mye-koster-hvitevarer.jpg

re:member forbrukslån

65 000 kr o/ 5 år nom. rente 12,95 % / Eff. 14,32 %. Kostnad 24 660 kr. Totalt 89 660 kr.

Så mye koster de ulike hvitevarene

Om en hvitevare slutter å fungere er det viktig å få erstattet den så fort som mulig. Mange velger da å benytte seg av et forbrukslån. Ifølge vår nye undersøkelse om re:member forbrukslån oppgir én av fem at de har brukt forbrukslånet på hvitevarer.

Hvitevarers liv er preget av varme, kulde, fuktighet og ekstreme påkjenninger gjennom hele levetiden. Vil det da lønne seg å kjøpe en billig vaskemaskin, komfyr eller kjøleskap, og håpe at de varer i noen år? Eller bør du grave litt dypere i lommeboken og kjøpe hvitevarer av kvalitet som varer lenge, og ikke trenger å byttes ut før om et par tiår?

En god investering

Det er ikke uvanlig at folk tenker kortsiktig når de skal kjøpe hvitevarer. Spesielt er det vanlig for unge at de kjøper det første og billigste de kommer over når de skal innrede sin første leilighet. En slik hastet beslutning kan bli dyr og fort lede til mange frustrasjoner. Det er nemlig ikke lett å bare bytte ut hvitevarene da de er dyre, og det kan derfor lønne seg å tenke seg godt om før innkjøp.  

Om en komfyr, vaskemaskin eller et kjøleskap er bra, kan måles på flere måter. Det finnes internasjonale standarder for hvor godt maskinene skal holde under ulike forhold. Om vi ser på vaskemaskin som et eksempel, er det forskjell på om det er en student som vasker ukentlig eller en barnefamilie som må sette på en vask daglig – om ikke mer. Her er det ulike behov som skal dekkes, og dette bør en ta stilling til i valg av maskin.

Les også våre gode tips til oppussing av bad her.

Så mye koster de ulike hvitevarene  

  • Vaskemaskin: Vi kan ikke annet enn å innrømme at vi nordmenn bruker mye penger på klær. Da er det også viktig å ha en maskin som kan vaske klærne ordentlig og riktig. For å få klesvasken effektivt unna finnes det mange modeller med ulike programmer og innstillinger. Toppmodellene kan til og med styres med apper, har selvdosering av vaskemiddel og garanti opp til 10 år. I det laveste prissjiktet kan du finne vaskemaskiner til 3000-4000 kroner, og skal du investere litt i en vaskemaskin med lang garanti og mange tekniske duppeditter, så ligger toppmodellene på 15 000 kroner, og oppover.

  • Oppvaskmaskin: Oppvaskmaskiner blir ofte omtalt som kjøkkenets helt, og vi kan ærlig si at det er deilig å ha en maskin som gjør oppvasken skinnende ren. Utvalget av oppvaskmaskiner er stort, og du kan velge mellom 60 og 45 centimeters bredde, stål eller hvit utførelse. Oppvaskmaskinene kan komme med bestikkskuff eller flexi-interiør. Prisene varierer også etter hva slags maskin du velger, og du kan finne rimelige maskiner til mellom 1000 og 2000 kroner, og opp til omtrent 12 000 kroner. Her vil det lønne seg å se på energimerkingen, og selvfølgelig hvilket behov du har.

  • Komfyr: Det er stor variasjon i komfyrer og det er lett å finne noe for ethvert behov. Trenger du en stekeovn til hytte eller hybel, eller ønsker du en toppmodell til det nye kjøkkenet? En frittstående komfyr kan også være en viktig hjelper på kjøkkenet. Tenk også over om du ønsker induksjon eller keramisk koketopp, med eller uten selvrens.  Prismessig kan du finne små hybelkomfyrer for så lite som rett over tusenlappen, men for de fleste vil ikke dette være nok. Prisene for komfyrer varierer fra 4000 kroner og opp mot rundt 20 000 kroner. Definer behovet ditt, og sørg for at energimerkingen er bra slik at du kan spare penger på strømbruken.

  • Kjøleskap: Er du på jakt etter nytt kjøleskap er det mange typer å velge mellom. Du kan velge farger som stål, sort eller klassisk hvitt, ulike størrelser og om du ønsker kjøleskap kombinert med fryser. Har du ikke all verden med plass, kan et kombiskap lønne seg. Da er det ikke lang vei til gode råvarer under matlagingen. Et kombiskap kan koste mellom 3000 og 15 000 kroner. Det er lurt å tenke over behov, plass og energiklasse når du velger et nytt kjøleskap.

Les også vår guide til hvordan du kan pusse opp kjøkkenet billig her.

Energivennlige hvitevarer

Hvitevarer har lenge blitt klassifisert etter hvor energieffektive de er, og skalaen går fra G til A++. I prinsippet spiller det ingen rolle om du velger A, A+ eller A++. Det selges ikke lenger hvitevarer i de laveste klassene i Norge, men likevel er det flere som er strømsluk og bortkastede penger. Det er store beløp å spare på å bytte dem ut.

Om vi tar kjøleskap som et eksempel, vil et A++ kjøleskap bruke omtrent 20 prosent mindre strøm enn et som er merket med A+. Det vil også bruke 40 % mindre enn et A-merket kjøleskap, 55 % mindre enn B-merket, 65 % mindre enn C-merket og omtrent 70 % mindre enn et kjøleskap som ligger i klasse D.

Finansiering av nye hvitevarer

Elektronikk er ikke alltid like pålitelig, og i tilfeller der hvitevarene svikter er det greit å vite at det finnes muligheter.  Dersom du har behov for litt ekstra finansiering kan et godt alternativ være et forbrukslån fra re:member. Du kan låne fra 10 000 til 30 000 kroner uten sikkerhet. Renten ligger på 7,95 % til 19,95 %, men hvilken rente du får er avhengig av en individuell kredittvurdering. Med re:member forbrukslån er du forberedt på uforutsigbare kjøp av produkter du ikke kan klare deg så lenge uten – slik som hvitevarer.  

Du kan bruke lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne. Og husk at å søke om re:member forbrukslån er helt uforpliktende.